Nemzeti Összetartozás

2019.06.04. 20:01

Jövőnk a múltunkban gyökerezik

A magyar nemzet testén súlyos, gyógyíthatatlan seb keletkezett 1920. június 4-én a Párizs melletti Nagy Trianon kastélyban. Ezt Ács Rezső, Szekszárd polgármestere jelentette ki délelőtt, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. A megye számos helyszínén zajlottak megemlékezések.

Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

– A közel száz évvel ezelőtti, tragikus esemény után egy kívülálló, egy idegen bizonyosan azt mondaná: ennek a történetnek itt vége is van – mondta Ács Rezső a megyeszékhelyen, a Béla király téren tartott rendezvényen. – Ha eltökéltségünk, hitünk van, kitartásunk a munkában, az értékeink megőrzésben és teremtésében, nyelvünk, kultúránk védelmében, ha van elég elszánásunk az összefogásra, nincs az az erő, amely értékeit és iránytűjét vesztett, vásárlásba kábult világunkban maga alá temethetne bennünket. A mi jövőnk múltunkban leledzik, s ez nagyobb erő bármilyen hatalomnál! – húzta alá a város vezetője.

A megemlékezésen Sefcsik Zoltán evangélikus lelkész tartott egyházi köszöntőt, majd a Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskola diákjai léptek színre irodalmi műsorukkal.

Bonyhádon, a Vörösmarty téri Országzászlónál Filóné Ferencz Ibolya polgármester köszöntötte a közönséget az Ismerős Arcok című zenekar egyik dalából vett idézettel. – Mi, magyarok – folytatta – éljünk bárhol a világban, azon legyünk, hogy a múltból okulva, a jelenből erőt merítve, közösen építsük nemzetünk jövőjét.

Megemlékezés Bonyhádon Fotó: Máté Réka

Azt is hangsúlyozta, hogy a kormány és a Nemzetpolitikai Államtitkárság egyik legfontosabb célja az anyaországban, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő tizenöt milliós magyarság összekötése. – A trianoni döntés miatt ma már külhonban élő magyar családok, vállalkozások, közösségek, egyházak megbecsülésével, segítésével teljesedik ki az országhatárokon átívelő nemzet egyesítés – húzta alá beszédében. – Ebben a munkában vállalt vezető szerepet Potápi Árpád János, térségünk országgyűlési képviselője, amely munka valamennyi bonyhádi számára büszkeséget jelent! Ezt az összefogást példázza a testvér településünkön, Hertelendyfalván nemrégiben átadott székely tájház avatása is, mely ünnepségen nagy örömmel vettem részt.

Dombóváron a Turul szobornál a CÖF Dombóvári Szervezete, a Dombóvári Székely Kör, a Szekszárdi SC Esterházy Miklós Szakképző Iskola és a Szent Orsolya Iskolaközpont szervezésében tartottak megemlékezést. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, hogy a Trianon okozta fájdalmat a mai napig hordozzuk, azonban büszkék lehetünk arra, hogy a nehézségek ellenére a nemzetünk egysége erősebb, mint valaha.

Potápi Árpád János Fotó: Varga Szilvia

Bejelentette, hogy a Nemzeti Összetartozási Bizottság a jövő évet a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánítja. A kilencvenkilencedik évfordulón egy nagyon színvonalas és megható megemlékezésen közel kétszázan hallgathatták Sipos Imre színművészt és a középiskola zenei együttesének, a HEMI Bandnak a műsorát.

 

Hunyadi János szobor a parkban

Hunyadi János (1407-1456), a jeles történelmi személyiség kapott szobrot tegnap Harcon, a Diófa Csárda parkolójában, a Magyarok Emlékparkjában. Az 1446-1453 között kormányzói tisztet is viselő hadvezér szobrát, Túri Török Tibor alkotását – Nagy Lajos házigazda, Tóth Csaba műsorvezető gondolatai, a Himnusz, alkalomhoz illő zene, vers, ének, magyar nóta és néptánc után – Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság elnöke leplezte le a művésszel együtt. Az emlékpark mintegy ráadásként Petőfi Sándor szobrával is gyarapodott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában