a megye csodái

2019.08.08. 14:00

Összehozta az embereket, tisztelik a molyhos tölgyet

Olvasóink szerint a megye hét csodája közül az egyik a bátaszéki molyhos tölgy, mely négy éve az Európa Év Fája címet is elnyerte.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Még a helyiek is alig akarták elhinni, amikor 2015-ben – 67 jelölt közül – hazánkban megválasztották a molyhos tölgyet az Év fájának, majd rá egy évre, szintén erős mezőnyben – 72 653 szavazattal – az Európai Év Fája címet is elnyerte. Talán még az is megnézte a térképen merre is van Bátaszék, aki akkor hallott róla először.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a híres fát, keresztül kell menni a városon, majd azt elhagyva, az őszibarack ültetvények között egy magas dombhoz érünk, ahol egy gyönyörű kis kápolna mellett áll a nevezetes tölgy. Nem bonyolult az út, mert ki van táblázva, merre kell menni. Fenn a tetőn, az Orbán-hegyen gyönyörű a kilátás, ellátni a következő faluig, Bátáig is. A helyi erdészektől kapott két, fából készült asztalt és négy padot tettek ki ide, nyilván azért, hogy ne csak a tölgyben, de a kilátásban is gyönyörködhessen az, aki felkapaszkodott ide. Zárójelben jegyzem meg, autóval is fel lehet jönni.

Dr. Bozsolik Róbert, Bátaszék polgármestere elmondta, az elmúlt négy évben nagyon sokan elzarándokoltak az öreg tölgyhöz, nem csak magyarok, külföldiek is. Ezt ki is használta a település, a fa környékét – az Orbán kápolna szomszédságában – turisztikai szempontból átalakították, meg lehet itt pihenni, padok, asztalok várják az odalátogatókat, és gyönyörű a kilátás. Két alapos tájékoztatót is találnak itt a turisták, egyet magáról a fáról, egyet pedig a város múltjáról, jelenéről.

Az ismertté vált molyhos tölgy legfontosabb hozadéka mégis az, hogy összekovácsolta a bátaszékieket, vigyáznak rá és a környékére, mondta a polgármester, aki hozzátette, a pár éve elindított Bátaszéki Bornapokon több ezren megfordulnak, ami részben szintén a tölgynek köszönhető.

A helyiek minden évben május 25-én kifejezik szeretetüket, tiszteletüket az öreg fa iránt. Szent Orbán napján a város apraja-nagyja megmozdul, és együtt elevenítik fel a hagyományt, miszerint a tölgy törzsét gazdagon meg kell locsolni borral, hogy a következő évben is bőséges szőlő és bor teremjen a vidéken.

Tölgy kápolnával

A bátaszéki öreg molyhos tölgy 17,5 méter magas, törzskerülete 4,7 méter. Úgy tartják, hogy a Rákóczi szabadságharc (1703–1711) utáni szerb-horvát betelepítések idején ültették be a bátaszéki Orbán-hegyet, és a tölgyes erdőben makkoltatással disznókat tartottak. Ebből az időből maradhatott fenn a fa. De olyan vélekedés is van, miszerint az öreg molyhos tölgy már törököt is láthatott, így még régebb óta őrködik a város felett. A német betelepülők építtették a tölgy mögé a Szent Orbán kápolnát 1754-ben, ugyanis megfogadták, ha a pestis járvány elmúlik, akkor kápolnát emelnek.

A jelölt Tolna megyei természeti csodákra ITT adhatja le szavazatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában