Retro Véradás

2019.09.03. 14:00

Több mint százharmincan adtak vért csak Szekszárdon

Retro Véradást tartottak Szekszárdon a területi véradóban, hétfőn reggel 8 órától este 7 óráig. Nagyon sikeres volt a rendezvény, hiszen százharmincan mentek el vért adni és a hangulatra sem lehetett panasz, sörrel, virslivel kínálták az önkénteseket, akárcsak negyven-ötven évvel ezelőtt.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Nagy volt a forgalom szeptember 2-án a Szekszárdi Területi Vérellátóban. Fiatalok és idősebbek, férfiak és nők vártak a sorukra, hogy levegyék tőlük a vért. Aznap úgynevezett Retro Véradás volt, egy országos rendezvénysorozat, amelyhez Szekszárd az idén második alkalommal csatlakozott. Külön érdekesség, hogy Kovács Gergő szekszárdi énekest kérték fel a Retro Véradás arcának, aki fiatal kora ellenére sokszoros véradó. Az ismert énekessel egyébként a véradásra érkezők is találkozhattak, hiszen megjelent a rendezvényen, sőt vért is adott, éppen huszonötödször.

A Retro véradás célja, hogy felidézzük a régi idők véradásainak hangulatát, amikor még sör-virsli menüvel láttunk vendégül minden véradót, mondta dr. Pászthy Vera, a vérellátó vezető főorvosa. Az első Retro Véradást az Országos Vérellátó Szolgálat 2009-ben rendezte meg Budapesten. Az évek során folyamatosan bekapcsolódtak a regionális vérellátó központok és a területi vérellátók is a rendezvénysorozatba. A Szekszárdi Területi Vérellátóban első alkalommal tavaly tartottak – hagyományteremtő szándékkal – Retro Véradást, amely sikeres volt, hiszen több, mint százan jelentkeztek. Idén még népszerűbb volt a rendezvény, 130-an mentek el vért adni. Az önkéntesek nagy örömmel fogadták a retro hangulatot és a sör-virsli menüt, mondta a főorvos asszony, aki hozzátette, a nyári szabadságok ellenére a vérkészletek végig stabilak voltak, nem volt fennakadás az egészségügyi intézmények vérellátásában.

Az önkéntesek közül, többel is beszélgettünk míg várakoztak. Baki Sándort a barátnője kísérte el, most harmadik alkalommal adott vért. A 25 éves fiatalember sportoló, kosaras. Amikor először jött, azt hitte sokkal rosszabb lesz, tartott attól is, hogy a levett vér miatt (450 milliliter) gyengének érzi majd magát. Nem így történt, mondta. Schmertz Lajos Faddról jött vért adni, második alkalommal vállalta be, mint mondta, lélekben jó dolog, hogy másokon segíthet. Horváth Imre viszont 94-szer adott eddig vért, több mint huszonöt éve, hogy először nyújtotta karját. Ő azt is elmondta, nem hogy nem árt a véradás, de az orvosok is állítják, mennyire jó a szervezetnek, felfrissíti azt. Vasvári József huszonhétszeres véradó a szabadnapját áldozta fel, hogy elmenjen vért adni.

Rendezvényekhez kapcsolódva

Igyekeznek vonzóvá tenni ezt a hasznos cselekedetet a szekszárdi véradóállomáson. Így különböző rendezvények köré szervezik a véradásokat. Szeptember 14-én lesz a Boros péntek, amely a szekszárdi Szüreti Napokhoz kapcsolódik. Szeptember 27-én, pénteken pedig csatlakoznak a Kutatók Éjszakájához. Ezen a napon reggel nyolctól délután kettőig véradást tartanak a Szekszárdi Vérellátóban, a délután folyamán (14-18 óráig) pedig azok az érdeklődők, akik az internetes felületen bejelentkeznek a programokra, bepillantást nyerhetnek a vérellátó munkájába. Karácsony előtt ismét szaloncukorral kedveskednek majd minden véradónak.

Tolna megyében az idén augusztus végéig összesen 6535-en jelentkeztek véradásra, ez nagyjából megfelel a tervezett létszámnak, mondta dr. Pászthy Vera főorvos. Nem emelhető ki egy vércsoport, amely fontosabb volna a többinél, mert minden vércsoport egyformán fontos, hiszen a vércsoportok megoszlása a levett vér, illetve a felhasznált vér tekintetében azonos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában