várostörténeti vetélkedő

2019.09.04. 14:00

Volt keresztrejtvény, szófelhő, és régi képek felismerése is

Szekszárd Város Napja fényét számos rendezvény emelte. Ezek egyike volt az a várostörténeti vetélkedő, melyet a Babits Mihály Kulturális Központ és a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület közösen hirdetett meg általános iskolásoknak.

Szeri Árpád

Forrás: Beküldött kép

Idén nyolc csapat mérte össze tudását játékos és kreatív formában – mondta el Kovács Zsuzsanna, a BMKK igazgatóhelyettese és dr. Gesztesi Enikő, a TMEAHE elnöke. A feladatokat az egyesület tagjai – dr. Gesztesi Enikő, dr. Vizi Márta, Barteczka Mária és Hecker Henrietta – állították össze. A vetélkedőt dr. Vizi Márta, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum régész főmuzeológusa vezényelte le.

A tudáspróba nyitányaként Bognár Cecil játszott tárogatón. Ezután Ács Rezső, Szekszárd polgármestere a honismeret jelentőségére, múltunk ismeretének fontosságára hívta fel a résztvevők figyelmét. A versenyzőket és a közönséget Zsámboki Árpád, a Honismereti Szövetség országos alelnöke, egyben a Vas Megyei Hon­ismereti Egyesület elnöke, valamint dr. Gesztesi Enikő is köszöntötte.

Elmélyült kutatómunka a megyei levéltár évszázados fóliánsai mellett. Fotó: Beküldött kép

A tanulók felkészülését segítette a „Szekszárd, ahol élünk. Várostörténet mindenkinek” című, nemrégiben elkészült könyv és munkafüzet. A résztvevők a játékos feladatokat három helyszínen – Babits Mihály Kulturális Központ, Tolna Megyei Levéltár és Wosinsky Mór Megyei Múzeum – kapták meg, és ugyanezen intézményekben találhatták meg a megfejtéseket. A feladatok között szerepelt keresztrejtvény, szófelhő, régi képek felismerése, eligazodás térképen, a város történetéről tablókészítés és ugróiskola is.

Nagy kihívást jelentett a megyeszékhely históriájának szóbeli ismertetése a csapat által összeállított képes időszalag alapján, de legtöbben itt is remekül helytálltak. A feladatok értékelését a honismereti egyesület színeiben dr. Dobos Gyula, Horváth Endréné és Elekes Eduárdné végezték. Végezetül a zsűrielnök tisztjét is ellátó Zsámboki Árpád elismerően szólt a felkészítőnevelők, a versenyzők és a szervezők munkájáról. Nagy segítséget nyújtott a rendezvény lebonyolításában az egyesület tizenöt megjelent tagja, valamint a Garay János Gimnázium Honismereti Szakkörének kilenc fiatalja is.

A feladatok között gyakorlati próba is szerepelt. Ugróiskola a Szent István téren. Fotó: Beküldött kép

A négyórás program végén a vándorkupát a Szekszárdi Garay János Gimnázium kiváló teljesítményt nyújtó 7. osztályos csapata – Bakonyi Réka, Hováth Evelyn, Kovács Alina – nyerte el. Az elismerést Zsámboki Árpád, valamint Csillagné Szánthó Polyxéna, a szekszárdi önkormányzat humán bizottságának elnöke adta át. A diákokat ifj. Tőttős Gábor történelemtanár készítette fel.

Pontegyenlőség miatt két második helyezés született. A képzeletbeli dobogó második fokára a Szekszárdi Garay János Általános Iskola és AMI csapata – Barna Tamás, Kiss Bendegúz, Lengyel Zsombor, felkészítőtanár: ­Gerőfi Péter – , valamint a Szekszárdi Garay János Gimnázium együttese – Bräutigam Barna, Hochsteiger Máté, Szalai Bálint, felkészítő: Nagy László – állhatott fel. A tudásgyarapítás és a megannyi élmény mellé ajándékok is járultak, ezeket a Babits Mihály Művelődési Központ, a TMEAE és a Tolna Megyei Levéltár biztosította a versenyzőknek.

Borítóképünkön: Zsámboki Árpád gratulál az első helyezett 7. osztályos csapatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában