régészet

2019.12.27. 12:30

Tavasszal feltárják az ígéretes lelőhelyet

Varga Szilvia

Fotó: Varga Szilvia

A Magyar Nemzeti Múzeum szakemberei jártak Alsóhetényben december elején. A Kapospulához tartozó Alsóhetény régóta ismert római kori lelőhely, ahol egy katonai erőd leletekben gazdag maradványait és egy nagy temetőt is feltártak korábban.

Dr. Tóth Endre vezető régész és Mráv Zsolt régész jól ismerik az Alsóhetény, Felsőhetény és Mászlony között elterülő erődítményt, amelyet 1991-ben kezdtek feltárni. Jövetelük célja most egy újabb lelőhely feltérképezése volt.

Pár hete a mezőgazdászok Kovacsik Zoltánnak szóltak először, aki napi szinten kijár az ötvenegy tornyú erődhöz, hogy nagyobb mennyiségű, a szokásostól eltérő jellegű kőtörmelékre bukkantak földművelés közben. A terepbejárás után a szakemberek elmondták, hogy a 8 x 5 méteres területen véleményük szerint egy villagazdaság épületének maradványait, vagy egy sírkápolna alapját őrizheti a szántóföld.

Az erőd déli falától és az egykori temetőtől is mintegy 350 méterre találhatók az épület romjai. A tervek szerint a régészek tavasszal visszatérnek, és feltárják a lelőhelyet és környékét.

Borítókép: Dr. Tóth Endre (balra), Bodó Bálint és Bodó Imre megbeszélik a lelőhelyre vonatkozó terveket

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában