együttműködés

2020.01.31. 13:00

Cseh partnere lehet Tolna megyének

Szeri Árpád

Fotó: Tóth Róbert

Partneri kapcsolatra van kilátás a dél-csehországi régió, valamint Tolna megye között. Erről a lehetőségről tárgyalt szerdán Budapesten Tibor Bial, Csehország magyarországi nagykövete, Jan Kohout volt külügyminiszter, a régió elnöki tanácsadója, illetve Orbán Attila, Tolna Megye Közgyűlésének alelnöke.

Orbán Attila arról tájékoztatott, hogy a kapcsolatfelvételt javasló cseh régióban, akárcsak nálunk, ugyancsak található atomerőmű. Ráadásul a temelíni létesítmény szintén rendelkezik bővítési tervekkel. Miután Paks II. ebben a tevékenységben előbbre tart, ezért a cseh fél örömmel tekintené át a számukra is hasznosítható magyar tapasztalatokat. Az alelnök hozzátette, hogy a Visegrádi Együttműködés megyésített kiterjesztése idővel települési szinten is gyümölcsözhet.

A szándék mielőbbi megvalósítását látszik bizonyítani az is, hogy április végén a tárgyalások Csehországban folytatódnak. Orbán Attila nem tartotta kizártnak, hogy ebben az évben már hivatalossá válhat a jelenlegi, egyelőre informális viszony.

Borítóképünkön: Orbán Attila (balra), szemben Tibor Bial és Jan Kohout

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában