kitüntetés

2020.02.14. 20:00

Fél díszpolgára lett az ősei földjén is forgató Kindl Gábor

Kindl Gábor személyében új díszpolgára van Tolna megyének. A kitüntető címet nem idehaza, hanem a Felvidéken, Szlovákiában vehette át a filmes szerkesztő és rendező. Az ünnepi esemény kedden délután a mintegy felerészben magyarlakta település, Fél (Tomášov) kultúrházában zajlott le. 

Szeri Árpád

Forrás: Beküldött kép

Miképp az a hivatalos előterjesztésben olvasható, a község olyan magánszemélyeket díjaz, „akik a közösség érdekében kifejtett tevékenységükkel, magatartásukkal eredményesen elősegítették a település anyagi és szellemi értékeinek gyarapítását”.

– Két évvel ezelőtt készítettem el a Hazaszólít a harangszó című dokumentumfilmet – nyilatkozott lapunknak Kindl Gábor a díszpolgári cím átvétele után. – Ez a közel egyórás alkotás az 1948-ban Félből Mórágyra telepített családoknak állít emléket a hetvenedik évforduló alkalmából. Bizonyára sokan tudják rólam, hogy én is mórágyi vagyok. Ez azért van így, mert annak idején Félen felnevelkedett, immár néhai édesanyám is Mórágyon talált új otthonra.

Kindl Gábor egyszerre élte meg felemelőnek és meghatónak a keddi ünnepséget. Megkoszorúzta a kitelepítettek féli emléktábláját és fejet hajtott a szomszédos Éberhardon gróf Apponyi Albert sírjánál: a kiemelkedő államférfi száz évvel ezelőtt Trianonban mondta el hazája melletti védőbeszédét.

Fél és Mórágy egymásnak testvértelepülései, így az eseményen jelen volt Glöckner Henrik is. Mórágy polgármestere 2016 óta díszpolgára Félnek, rajta kívül ugyanezt a megtisztelő címet viseli 2019 óta az ugyancsak mórágyi Liesz­kovszky László.

– A hivatalosan 2013 óta létező kapcsolatunk mélységét és élő mivoltát immár harmadízben fémjelzi díszpolgári cím odaítélése mórágyi polgártársunknak – mondta Glöckner Henrik. – Mi ezt a legnagyobb elismerések között tartjuk számon. Az elmúlt években a baráti, rokoni szálak erősödtek. A múltat mindig úgy idézzük fel, a maga valóságában, hogy erősítse a megbékélést.

Filmek a magyarság sorsáról

Pomichal István, Fél polgármestere adta át Kindl Gábornak a díszpolgári címet. A felvidéki település vezetője méltató beszédében egyebek mellett elmondta: a kitüntetett anyai nagyszülei, Mikóczi Sándor és Olgyay Anna kitelepítésükig Félben éltek és gazdálkodtak. Kindl Gábor édesanyja, Mikóczi Anna Félben született. Édesapja Kindl József magyarországi német, sváb, aki ugyancsak megszenvedte a második világháborút és az utána következő éveket. Kindl Gábor 1987 óta foglalkozik televíziózással, filmezéssel. Saját televíziót hozott létre, mely az első magán televíziók egyike volt Magyarországon. Többször járt az Amerikai Egyesült Államokban, Los Angelesben lett volna munkahelye a filmes szakmában, de inkább Magyarországot választotta. Ahogy szokta mondani, az ne akarjon más országban élni, aki a saját himnusza első hangjainál elsírja magát. Filmjei is a Kárpát-medencei magyarsághoz kötődnek. Az elmúlt években több egész estés dokumentumfilmet készített.

Borítóképünkön: Pomichal István, Kindl Gábor és Szalay József, a település korábbi polgármestere a féli ünnepségen

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában