Egy lakó kórházból tért vissza, ezért most megfigyelik

A kórházból tért vissza közel egy hete, ezért a biztonság kedvéért elkülönítettek egy idős embert a Paksi Életfa Idősek Otthonában. A gondozók ügyelnek az ellátottak biztonságára.

Brunner Mónika

Fotó: Molnár Gyula

– Sajnos mindenre nem tudunk felkészülni. A betegünk kórházban volt, már újra nálunk van. Nem lehet tudni, fertőzötté vált-e, hiszen az új koronavírus tünetek nélkül is jelen lehet az ember szervezetében. Feladatunk, hogy tizennégy napig karanténban tartsuk őt. Demenciával élő idősnél viszont, akinél a nap nagy része bolyongással telik, igen nehéz ezt kivitelezni. Dolgozóinkkal egy ekkora kihívást jelentő helyzetben is mindent megteszünk a lakóinkért – mondta lapunknak Kávási Brigitta intézményvezető.

Az intézménynek hatvanöt alkalmazottja van, naponta mintegy harmincöten teljesítenek szolgálatot. Szájmaszkban, amikor szükséges, kesztyűben dolgoznak, éjjel-nappal. Minden szabályt betartanak, arra is figyelnek, hogy nyugalmat sugározzanak. Ám a lakók kicsit ijedtek, mikor látják, hogy szájmaszkon keresztül szólnak hozzájuk. Az ápolók, akivel lehetett, beszéltek a járványveszélyről. A demensek esetében pedig a megelőzésre helyezték a hangsúlyt, mivel a rövidtávú memóriájukra nem számíthatnak. A kézmosásban minden nap sokszor segítik őket, fokozottan figyelnek rájuk. A többi lakó, aki érti, mennyire fontos egymástól a megfelelő távolságtartás, szerencsére együttműködő. Az étkezéseknél, most nem ültetik egy asztalhoz az ellátottakat, a lakószobákban kapják meg az ételt. Sétákat továbbra is szerveznek az intézményen belül, de azt sem csoportosan. Korábban egy alkalommal előfordult, hogy calicivírus-fertőzés miatt szobazárat rendeltek el, de jelenleg itt még nem tartanak.

A legtöbb hozzátartozó alapvetően nyugodtan fogadta a látogatási tilalmat. Hétköznaponként most is kapnak tájékoztatást a főnővérektől. Ismerik az intézmény szabályzatát, nyilatkozniuk is kellett minden részletről, például baj esetén hívhatóak-e éjszakai órákban. Szeretteiket pedig közvetlenül is elérhetik vonalas telefonon, hiszen az minden szobában van. A portán is rendszeresítettek egy nappal hívható mobilt. Sőt, akár Skype-on keresztül is felvehetik hozzátartozójukkal a kapcsolatot. Ennek időpontját a mentálhigiénés munkatársak egyeztetik.

Hiányzik a család

Jelenleg nyolcvanöt embert látnak el. A komoly szakápolási szükséglettel rendelkező betegeken kívül húsz súlyos, ugyanannyi középsúlyos demens betegről gondoskodnak. A 60–69 év közöttiek tízen vannak, ők stroke vagy Parkinson-kór miatt kerültek az otthonba ellátásra. A 80–89 év közöttiek száma negyvenegy, a 90 év felettieké tizenhárom. A legidősebb 99 éves. Jellemzően mind paksiak, az intézményt az önkormányzat működteti. A dolgozók között van, aki egy hete nem találkozott családjával, nem ölelhette, csak ablakon keresztül látta gyermekeit. Az általános fizikai érintkezés, védelem előírásait saját otthonaikban is betartják, minden percben tudatosan figyelnek cselekedeteikre a fertőzésveszély miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában