túl a hullámvölgyön

2020.05.19. 07:00

Az anyák napja hozott új reményt a virágüzleteknek

A virágboltosok is a járvány nagy vesztesei. Takács Éva negyven éve kezdte a pályáját. Házasságkötése révén került Tolnára a kárpátaljai Salánkról 1980-ban. Örül, hogy kezd újraindulni a piac, de lassú lesz a visszaállás.

Wessely Gábor

A kereskedelem egésze nem szenvedett akkora veszteséget a koronavírus-járvány miatt, mint például a turizmus. Az élelmiszerboltok egészen jól profitáltak. Viszont a virágüzleteknél a legsúlyosabb időszakban szinte nullára esett a forgalom. Bezárás, csökkentett nyitvatartási idő, a ballagások elmaradása, az esküvők elhalasztása. Takács Éva megtapasztalta, amit negyven­éves pályafutása során még soha: alig-alig fogynak a tavaszi virágok.

Két boltot működtet Tolnán. A nőnap még épphogy megvolt a korlátozó intézkedések bejelentése előtt, aztán helyben járás egészen anyák napjáig.

– Nagyon örültünk – meséli –, amikor feloldották a tilalmat, s anyák napja miatt teljes nyitvatartással dolgozhattunk. Nem volt nagy mozgás az üzleteinkben, mert a többség házhoz rendelte a csokrokat, de mégis: végre éreztük, hogy szükség van a szolgáltatásunkra.

Nagy múltú kertész-virágos családba került házasságkötésekor Takács Éva. Messziről érkezett, a kárpátaljai Salánkról 1980-ban. Mindig nagyon szerette a virágokat, már kisiskoláskorában virágárusnak öltözött az egyik jelmezbálban. A munkája a hobbija.

– Feltölt a napi teendő – mondja. – Ha valaki rátalál a neki való mesterségre, az szerencsés, boldog ember. A vírus miatt most visszaesett a kereslet, augusztusig minden esküvőt lemondtak, de lassan majd magához tér a piac. A vevők egyre igényesebbek, s mi tartjuk a lépést. A nyolcvanas évek háromvirágos kínálatától (szegfű, rózsa, gerbera) eljutottunk a bőséges választékig. Ma ugyanazt tudjuk nyújtani virágkínálatban és -kötészetben, ami Párizsban vagy Bécsben elérhető. Az újdonság most a „régiség”: bejött a virágszakmába is a retró; nem a háromvirágos, hanem az elfeledett virágos. Hódít az évtizedekkel ezelőtti stílus, a kerek, a laza csokor. Ismét divat a tátika, a viola, a boglárka, a dália és a hortenzia. Nem lesz egy erős év üzleti szempontból 2020, de emlékezetes lesz, az biztos.

Első díj

Takács Éva az egyik pécsi esküvő-kiállításon 164 kiállító közül megszerezte – munkatársaival – az első helyet. Esküvői dekorációban országos viszonylatban is a legjobbak között van. Munkáját tekintve igényes, pontos, megbízható és kreatív. Tudja, hogy ki mit engedhet meg magának: a kisebb pénzű vásárlót és a tehetősebbet is ki tudja szolgálni. Az igazi elismerés számára természetesen a vevők elégedettsége.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában