rom

2020.05.25. 15:30

Cikó határában álló rom jelzi az egykori település létezését

Fekete Dávid

Máriaszéplak szinte nyom nélkül eltűnt a középkorban a török pusztítás következtében, mégis, egyetlen, igen jelentős rom jelzi, hogy létezett. Ez a Cikó határában, egy domb tetején álló ótemplom, ami az újkori szakralitás egyik legnevezetesebb helye lett a megyében. A betelepülő németek itt tartották miséiket, amíg saját templomukat meg nem építették, de a szentély a mai napig búcsújáró helye a környező települések német lakosságának, számos csodatétel története kapcsolódik hozzá, írtuk meg régebben.

 

A rom történelme igen változatos, sokszínű. Sokáig úgy vélték, a cikádori ciszterci apátság részét képezte a templom, majd később kimutatták, hogy ez téves, ugyanis a rom a széplaki plébániatemplommal azonos. Az épület viszont már az 1700-as évektől kezdve is csak romként szerepel a különféle forrásokban. Sőt, két neves irodalmárunk, Vörösmarty Mihály és Illyés Gyula is megemlíti az egykori települést és búcsújáróhelyet.

[embed]]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában