úrnapi körmenet

2020.06.14. 19:01

Az ünnep fő tartalma Jézus jelenvalósága

Ihárosi Ibolya

Fotó: Mártonfai Dénes

Kinyitottak a templomok, így megyeszerte sok templom körül, vagy jelképesen bent az épületben megtartották vasárnap a reggeli mise után az úrnapi körmenetet. Az úrnapja katolikus főünnep, az Úr Szent Testének és Szent Vérének ünnepe. Magyarországon és több más országban a húsvéti időt lezáró pünkösdvasárnap után két héttel tartják, és jellemzően körmenet kapcsolódik hozzá. A néphagyományban ez a legünnepélyesebb hitvallás, az egyházhoz tartozás kifejezésének alkalma. Az úrnapi körmenetben, amelynek legfőbb kelléke a virág, körülhordozzák az oltáriszentséget.

A szekszárdi újvárosi templom körül az újvárosi családok négy kis oltárt állítottak fel, sok virággal díszítve. Az oltáraknál megállt a menet az ott tartandó rövid szertartás, éneklés és áldás idejére.

A misét Kárász Gábor a Szekszárdi Plébánia káplánja celebrálta, majd baldachin alatt, gyertyákkal övezve vezette a körmenetet. Őt kérdeztük az ünnep tartalmáról. Mint elmondta, az Úrjézus nagycsütörtökön megalapította az oltáriszentséget, s ezt ünneplik az úrnapján. Az ünnep fő tartalma, hogy Jézus itt van közöttünk, nemcsak jelképesen, hanem valóságosan. Maga a körmenet azt jelképezi, az Úr nemcsak a templomok falain belül van jelen, hanem kint van világban, az emberek között is. Bennünk él, magunkhoz vesszük, és ilyenkor ünnepi lélekkel kijövünk az utcára, és körmenetet tartunk. Ez nem demonstráció, hanem egyházi szertartás, amellyel az Úrjézust ünnepeljük, fogalmazott Kárász Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában