babák

2020.06.19. 11:30

Gyakoribbak az ikrek, ebben a lombikeljárás is közrejátszik

Nagy örömöt jelent, és nagy odafigyelést igényel, ha egy baba helyett kettő, netán három érkezik egyszerre.

Hanol Erzsébet

Forrás: MW

Nagy mértékben megnőtt az ikerterhességek aránya, mely elsősorban a „lombikbébi eljárások” széles körű elterjedésével magyarázható – mondta dr. Komáromi-Fülöp Zoltán, a Tolna Megyei Balassa János Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa. Hozzátette, hogy emiatt az utóbbi időkben elvesztette jelentőségét a statisztikai megfigyeléseken alapuló, úgynevezett Hellin-szabály, amely szerint minden 85. terhességre jut egy kettős ikerterhesség, 85x85 terhességre jut egy hármas ikerterhesség és minden 85x85x85 terhességre egy négyes ikerterhesség. A megyei kórházban havonta átlagosan 80-90 szülésből egy esetben segítenek világra ikreket.

A főorvos arról is beszélt, hogy általában a nagy klinikai centrumokban magasabb az ikerszülések aránya. Egyrészt ott találhatók a meddőségi centrumok, másrészt az ikerterhességek esetében nagyobb a koraszülés veszélye, emiatt vannak, akik eleve ezeket az intézményeket választják, vagy a már beindult ikerkoraszülést – a koraszülött intenzív centrumok ottléte, a kismamák és a babák biztonsága miatt – oda irányítják a kórházak. Dr. Komáromi-Fülöp Zoltán kiemelte, hogy ezekben a centrumokban a szülés levezetése, a császármetszés elvégzése ugyanúgy zajlik, mint bármely más kórházban. Ezen koraszülöttcentrumoknak a koraszülött, illetve kis súlyú újszülöttek ellátásában jobbak a lehetőségei.

Azt is elmondta, hogy bizonyos tényezők hajlamosítanak a többes fogamzásra. Ilyen az anya idősebb életkora, 30 év felett ugyanis gyakoribb, de a többedik terhesség, a családon belüli előfordulás, a földrajzi helyzet – Finnországban például gyakoribb az ikerterhesség –, valamint a már említett asszisztált reprodukciós kezelések is növelik az esélyt. Az ikerterhesek jóval veszélyeztetettebbek, gyakoribb a vetélés, a terhességi toxémia, a koraszülés vagy a fekvési rendellenesség. Ebből adódóan komplikált szülésre lehet számítani, ezért is jóval gyakoribb a császármetszés aránya.

A terhesgondozásnak rendkívül körültekintőnek kell lennie: minél korábban fel kell ismerni a többes terhességet, meg kell határozni az elválasztó burkok meglétét (ez fontos az iker-iker transzfúziós szindróma megelőzésében), gyakrabban kell ellenőrizni a méhszáj állapotát, továbbá a magzatok fejlődését is sűrűbben, 2-3 hetente ultrahanggal szükséges követni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában