hitélet

2020.09.10. 19:10

A megyéből is búcsúra hívják a híveket

Hanol Erzsébet

Forrás: Beküldött kép

A Kisboldogasszony-napi búcsúra invitálják a híveket Szederkénybe. Az eseményre minden évben Tolna megyéből is érkeznek, főként Bonyhád, Kisdorog, Tevel és Zomba térségéből. A régi hagyományok megőrzésével a búcsút szeptember 13-án tartják, amelyre Szederkényből 11.45-kor zarándokmenet indul Máriakéméndre. A szabadtéri ünnepi szentmise 14.30-kor kezdődik, amelyet Mayer Mihály nyugalmazott egykori pécsi megyés püspök német nyelven celebrál. Ezután kulturális programok lesznek a templom udvarában. Minden évben sokan népviseletbe öltözve érkeznek, és táblákkal jelzik, honnan jöttek.

A Baranyai-dombságban, a Karasica-völgyében a Szederkényből Pécsváradra vezető út mentén található Máriakéménd ősi kegyhelyét 1740 óta tartják számon, mikor április­ban öt kislánynak, majd később többeknek is Szűz Mária-jelenésben volt részük, a középkori templom romjainál.

Kisboldogasszony, Szűz Mária születésének ünnepe, amelyhez több szokás is kapcsolódik. Ennek a napnak a hajnalát a hívők a szabadban várták, és „csatlakoztak az angyalokhoz”, akik a mennyben örvendeztek a Szűzanya születésén. A néphit szerint aki érdemes volt rá, az megláthatta a felkelő napban Szűz Máriát. A népi megfigyeléshez tartozik, hogy a fecskék ezen a napon hagyják el Európa ezen részét, hogy a Közel-Kelet érintésével délre költözzenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában