Lesznek szertartások februárban, de távolságtartással

Wessely Gábor

Fotó: W. G.

A kormány március 1-ig meghosszabbította a járvány miatti korlátozásokat. Ennek következtében a katolikus szertartásokban semmi nem változik februárban, a korábbi rendelkezések élnek tovább. A koronavírus-járvány első hullámának ideje alatt – tavaly tavasszal – egyáltalán nem voltak misék, még húsvétkor sem, csak online istentiszteleteket nézhettek a hívők. Most maszkban és távolságtartással lehetnek ott a templomban. Mellőzendő az úgynevezett béke kézfogás, és áldozáskor az ostyát nem nyelvre, hanem kézbe kapják. Ravasz Csaba tolnai plébánosa adott erről tájékoztatást.

A reformátusoknál helyenként lehetnek változások, mert nincsenek kötelező központi intézkedések. Alapvetően, a nagyobb településeken elmaradnak a gyülekezeti alkalmak, ám ahol kevés a hívő és nagy a templom, ott nincs akadálya a közösség együttlétének. Tolnán és Mözsön például, hosszabb kihagyás után, mostantól – februártól – ismét tartanak istentiszteleteket. Rácz József dunaszentgyörgyi esperes vázolta a megyei helyzetet. Kitért a temetésekkel kapcsolatos szabályokra is. Korlátozott számban vehetnek részt a hozzátartozók a gyászszertartásokon. A ravatalozóban nincs búcsúztatás, csak kinn, a szabadban, a sírnál.

Az evangélikusok rövidített vasárnapi istentiszteleteket tartanak, a járványügyi elírásoknak megfelelően, távolságtartással, és az éneklés mellőzésével. Szekszárdi lelkipásztoruk, Sefcsik Zoltán nagy hangsúlyt fektet a fiatalokkal való kapcsolattartásra is. Amikor nincs másra mód, online bibliaórákat tartanak a 14 éven aluliaknak.

Borítókép: Ravasz Csaba maszkban áldoztat és kézbe adja az ostyát

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában