Ünnep

2022.04.03. 12:36

Várossá válásának 45. évfordulóját ünnepelte Bonyhád

Várossá válásának 45. évfordulóját ünnepelte szombaton Bonyhád.

Szepesi László

A nagy múltú Bonyhád 45 évvel ezelőtt kapta újra vissza a városi rangot. Majd két és fél évszázaddal ezelőtt, 1782-ben kilencven évre mezőváros lett, s a múlt század utolsó negyedének elején, 1977. március 31-én ismét várossá nyilvánították a megye akkor harmadik legnépesebb települését, a Völgység fővárosát.


Az évfordulón a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ és a Bonyhádi Sportcentrum szervezte ünnepsorozat a Kaszinó kertben lett volna, de az időjárás közbeszólt, s így a legtöbb eseménynek a mellette lévő művelődési központ adott helyet. A színházteremben a program „Az én városom” címmel meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetésével vette kezdetét. Ezt a város önkormányzata és a Colonia Alapítvány hirdette meg általános iskolába járó alsó és felső tagozatos bonyhádi diákoknak.

A pályázat komoly sikert aratott, több mint kétszáz rajzot küldtek be a gyerekek, arról, hogy ők hogyan látják városukat. A sok alkotásból választotta ki a zsűri, Stekli Zsuzsa zománcművész, Kovács Ferenc festőművész tanár, Filóné Ferencz Ibolya, a város polgármestere és Lőrinczné Dávid Mária, a Colónia Alapítvány elnöke a legszebbeket.


Az alsó tagozatos tanulók közül a legjobbnak értékelt képet Hosszú Szonja Réka küldte, második lett Télich Laura, harmadik pedig Künsztler Emma. A polgármesterasszony különdíját Hoffmeister Szaffi kapta és Kelemen Dominik közönségdíjas lett. A felső tagozatosoknál a sorrend: Kerekes Kata, Juhász Blanka, Miklóssy Lili. Kovács Ferenc tanár úr különdíját Künsztler Eliza, a közönségét pedig Bogos Jázmin vehette át.

 

A rajzverseny eredményhirdetése utána a művelődési központ színháztermében gyerekkoncerttel folytatódott a város napi ünnep, majd a koncert végén a város polgármesterasszonya és Potápi Árpád János államtitkár, a térség országgyűlési képviselője megvágta a város hatalmas, négyszögletű születésnapi csokoládétortáját, s miután a több száz szelet torta elfogyott, a művelődési központ szinte valamennyi termében játékos elfoglaltságok várták a gyerekeket. Volt bűvészet, szelfi-boksz, óriás kifestő óriás társas-, és még seregnyi érdekes, hasznos játék.

Estefelé pedig a Kaszinó Kert lett az ünnepi helyszín, ahol Potápi Árpád János köszöntötte a résztvevőket. Röviden beszélt a fejlődésről, ami jellemezte a város eltelt majd fél évszázadát. Elmondta, büszke arra, hogy Bonyhád méltó a városi rangjához. Ezt az elmúlt évek eredményei igazolják, amelyeket az itt élő emberekkel közösen valósított meg a város vezetése. 

 

A köszöntőt követően pedig kezdődött a Republic együttes koncertje, amelyet a néha szemerkélő, néha megszűnő esőben ezren hallgattak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában