Halálos is lehet

2022.07.30. 11:30

A darázscsípés akár végzetes is lehet, szakember segíthet

Pincehelyen arra kérik a lakosokat, hogy rendszeresen ellenőrizzék a postaládáikat a darazsak miatt, amelyek ott létesítenek fészkeket. Egy szakember lapunknak azt mondta, sajnos nem lehet elkerülni, hogy a darazsak ne oda költözzenek, ahova akarnak.

Brunner Mónika

Főleg nagyobb fészkek esetében az irtást bízzuk hozzáértőre (Fotó: Shutterstock)

Fotó: Shutterstock

Pincehely önkormányzata közösségi oldalán tudatta: egyre gyakoribb jelenség, hogy a hivatali levelek és a postai küldemények kézbesítésekor a postaládákban – a kívülről nem látható darázsfészkekben – megtelepedett darazsak támadnak. Kérik a lakosokat, hogy minden háztartásban ellenőrizzék a postaládát, és minden esetben – kellő körültekintés és óvatosság mellett – távolítsák, távolíttassák el a darázsfészkeket. 

Ezzel nemcsak a postai kézbesítők egészségét és testi épségét óvhatják meg, hanem a saját magukét és családtagjaikét is. A darázscsípés ugyanis nemcsak helyi reakciót okozhat, hanem súlyos esetben az egész testre kiterjedhet, sőt az arra érzékenyeknél életveszélyes anafilaxiás sokkot eredményezhet. 

Magyar Ottó kártevőirtó szakember Szekszárdon és Tolna megyében végez darázsirtást, kártevőirtást. Lapunknak elmondta, hogy akik allergiások a darázs- vagy éppen méhcsípésre, azok inkább távolodjanak el a darázsfészkektől. A gyanútlan, a darázsfészkek közelében lévő emberek egy-egy darázsszúrástól sokkot is kaphatnak, amely még veszélyesebb akkor, ha nincs senki a közelükben. 

Az elmúlt időszakban is volt olyan esetük, hogy az egyik ügyfelüket megszúrta egy lódarázs, mentőhelikopterrel vitték kórházba. A szakember tájékoztatása szerint a postaládákban vagy akár a villanyóraszekrényekben a tenyérnél nem nagyobb darázsfészket a boltokban kapható darázsirtó spray-vel le lehet fújni, van, aki permetezi azokat. Amikor azonban már nagyobb darázsfészkekről van szó, akkor mindenképpen hívni kell a szakembert. 

– Házépítésnél akármennyire elővigyázatosak vagyunk, nem lehet megakadályozni, hogy a darazsak ne költözzenek be akár a tetőcserepekhez, hogy ne legyen bejárati nyílásuk a falnál, lambériánál. A nagyobb darázsfészkek fürdőkádméretű nagyságúak. A darazsak kiirtásának ideje függ a fészek típusától, hogy az hol helyezkedik el és mekkora – mondta és hozzátette, találkozott olyan esettel is, amikor a segítségüket kérték, végül kiderült, hogy darazsak helyett méhraj okoz problémákat. 

Van olyan darázs, amelyik ártalmatlan, a hasznunkra van

A darazsak sárga-fekete csíkokkal mintázott rovarok, fullánkjuk, mérgük van. Fészkeiket földbe, lyukakba, faodúkba, épületekbe építik. A darázskolóniában egy királynő és sok dolgozó darázs él, ám vannak magányos egyedek is, amelyek fészkeiket növények száraiba telepítik. – A tőrösdarázs és a méh hasznos állatok – hívta fel erre a figyelmet Magyar Ottó darázsirtó szakember. A tőrösdarazsak ártalmatlanok, rendelkeznek ugyan fullánkkal, ám nem ellenünk használják, sőt hasznosak a kártevő rovarok elleni védekezésben. 

Elpusztításuk értelmetlen, és az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi érték. Felismerhetjük arról, hogy nagy termetű, látványos megjelenésű. A sárga fejű nőstény a negyvenöt millimétert is eléri, a fekete fejű hím azonban kisebb, harminc milliméter. Homlokán koronaszerű, sötét rajzolat található, potrohán négy sárga folt, teste fekete, szőrözött potroha második felén vörösesbarna szőrszálakkal. Lábai tüskések, szárnyai füstös, lilás színűek. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában