Nemzetiségi nap

2022.08.17. 18:10

A bukovinai székely népviseletet mutatták be

Harmadik alkalommal szervezte meg a helyi önkormányzat és német nemzetiségi önkormányzat a nemzetiségi napot, amely Nagyboldogasszony napjához kapcsolódik.

Farkas Eszter

Vasárnap egész délután megtekinthető volt a Teveli Székelykör baba gyűjteményének egy része (Beküldött fotó)

A római katolikus ünnephez kötődően virágszenteléssel, szentmisével és babakiállítással várták a helyieket és környékbelieket. A rendezvény kísérő programjaként a Teveli Székely Kör negyven népi viseletbe öltöztetett babáját egész vasárnap délután megtekinthették az érdeklődők.

Erős Pál, a Teveli Székelykör elnöke lapunknak elmondta, a babákat már 2016 óta gyűjti szervezetük, mely összesen már ötvenhét darabból áll. Szólt arról is, hogy egy erdélyi, kézdivásárhelyi kirándulás alkalmával babamúzeumban jártak, és ezután ők is kedvet kaptak egy hasonló létrehozásához. A kör tagjai közül sokan hozzájárultak az alakuló gyűjteményhez.

– Több babát a székelykör tagjai készítettek, de sokat kaptunk ajándékba is. Az egyik legértékesebbet is megtekinthették Aparhanton, amelynek a szoknyája poháros mintájú. Ennek az értéke több százezer forint, és egy helyi hölgy adományozta az egyesületünknek – mondta el Erős Pál. A főként bukovinai székely népviseletből álló babakiállítás egész évben megtekinthető a Teveli Székelykör közösségi házában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában