Hajdan

2023.05.20. 19:30

Horgászra lőtt a mezőőr

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Sz. Á.

Horgászra lőtt a mezőőr (Illusztráció: Shutterstock)

50 ÉVE Csengey Dénes, a későbbi író, politikus cikkét közölte a Tolna Megyei Népújság. A Fiatalok című rovatban az akkor húszéves szerző Találmányok címmel adta közre két humoros írását. Az egyik az öngyújtó, a másik a kasszafúróbiztos fürdőkád lényegi jellemzőit sorolta fel.

50 ÉVE „szerencsés napjuk volt a faddi horgászoknak, Pálinkás Jánosnak és ifj. Réti Miklósnak. Május 24-én a kora reggeli órákban Pálinkás János nyeles horgán, (amelyen élőhal csali volt) erőteljes kapást észlelt. Rögtön észrevette, hogy kapitális halról van szó, a nyelet elengedte. amelyet, mint később kiderült, a harcsa hosszú ideig vonszolt. Ifj. Réti Miklós a legjobbkor érkezett és lélekjelenlétének köszönhető, hogy az 50,30 kilós szürkeharcsa végül is partra került Ugyanis azt tette, hogy amikor a harcsa a fenéken megpihent és a zsinór meglazult, a zsinórt saját orsójához kötötte és így a fárasztás a továbbiakban kevesebb gondot okozott A bajuszos így is nehezen adta meg magát. A csónakban lévő két embert a Volent-öböltől egészen a strandig vontatta ladikostól. Az erős készségnek és a horgászok lélekjelenlétének köszönhető, hogy egy és negyed órás fárasztás utón végre sikerült szárazra emelni a nagy harcsát.”

50 ÉVE „a megyei bíróság helyszíni szemlét tartott annál a halastónál, amelynek partján a sióagárdi Sióvölgye Tsz mezőőre szolgálati fegyverével életveszélyesen megsebesített egy szekszárdi fiatalembert, aki jogellenes horgászásra készült. A tárgyaláson az ügyész vádbeszédében utalt arra, hogy a szövetkezeti halastónál szervezett őrszolgálat teljesítése igen hasonlított ahhoz, ahogyan egykor szökött néger rabszolgákra indítottak embervadászatot. A vádhatóság képviselője igen nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a társadalmi tulajdon megvédése fontos és hasznos, ám egyszerűen eltűrhetetlen, hogy miatta emberélet kerüljön közvetlen veszélybe. Az ügyész felhívta a megyei bíróság figyelmét arra az aggasztó tényre, hogy a fiatalember testébe lőtt, száznál több sörét egyike tüdejének alsó lebenyébe vándorolt, és ezért feltehetően újabb műtétre kerül sor. A megyei bíróság – nem jogerősen – a mezőőrt emberölés bűntettének kísérlete miatt négy évi szigorított börtönnel és a közügyektől négy évi eltiltással sújtotta.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában