Visszatekintés

2023.08.05. 18:30

Száz éve még még halálbüntetés járt gyújtogatásért

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

100 ÉVE gyújtogatás vádjával „a csendörök öt megláncolt embert hoztak be a szekszárdi fogházba, ahol ellenük statáriális eljárás folyik és a vizsgálat befejezése után rögtönitélő bíróság elé állítják őket” – közölte a hírt a Tolnamegyei Ujság 1923. augusztus 11-i száma. „Mivel a gyújtogatás bűntettére vármegyénk területén statárium van hirdetve, az ebben bűnösöknek talált egyéneket halállal büntetik. Ha a bíróság az enyhítő körülmények mérlegelésével kegyelmet gyakorol, a gyújtogatók a statáriális törvények szerint akkor sem szabadulnak 10 évi büntetésen alul a fegyházból.” 

100 ÉVE főúri családot mentett ki a vízből három cserkész. Az estről így számolt be a Tolnamegyei Ujság 1923. augusztus 11-i száma: „Pálfán gróf Apponyi Károlyné és kisfia, gróf Apponyi Alfréd fürdés közben a Sió mélyebb részébe tévedtek és a viz alá merültek. A közelben fürdőző ifj. Mátis István III. o., Szüle Sándor III. o. és Balog László gimnazista cserkészek a veszélyt látván, cserkészkötelességük tudatában a fuldoklók után vetették magukat. A grófnét Mátis István, Alfréd grófot pedig Szüle Sándor szerencsével a partra vitték.”

100 ÉVE egy késelésről is hírt adott a Tolnamegyei Ujság 1923. augusztus 11-i száma. „Még nincs is itt a szüret, az uj bornak még hire-hamva sincs: a szekszárdi bicska ennek dacára máris előkerült a zsebből. Strényi József és Steig József a múlt hó 29-én összevesztek és a vita hevében Strényi a bicskáját úgy belebökte Steig József bal lapockájába, hogy a kórházba kellett vinni. Strényit a rendőrség előállította és megindította ellene az eljárást.” 

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában