Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványa

2023.09.02. 10:29

Gyermekközpontú programokkal, innovatív megoldásokkal segítik a felzárkóztatást

A felzárkózó településeken élő gyermekek oktatásában egyre meghatározóbb szerepet tölt be a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványa, amely nyolc óvodát, hét általános iskolát, egy fejlesztő iskolát és négy szakképző iskolát működtet. Ezekben összesen 3800 gyermek kezdte el az új tanévet.

Révészné Hanol Erzsébet

Közel 10 millió forint összegű adomány érkezett a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium részére, hét osztályra elegendő iskolabútort kaptak júliusban

Forrás: MW

A karitatív szervezet iskolái és óvodái jellemzően nehéz helyzetben lévő kistelepüléseken találhatók, köztük van Gyulaj is, Dombóváron pedig középiskolát tartanak fenn. A Szeretetszolgálat sajtóközleményében azt írják: a leghátrányosabb helyzetű településeken komplex, gyermekközpontú programra és innovatív megoldásokra van szükség a gyerekek felzárkóztatásához. A gyermekközpontú pedagógiai szemlélet egyik modellje az iskola és az óvoda közötti zökkenőmentes átmenet megteremtése, ami ott a legkönnyebb, ahol a Máltai Szeretetszolgálat működteti mindkét intézményt, Gyulaj ezek közé tartozik.

Az általános iskolából kimaradt fiataloknak segít a hiányzó végzettség megszerzésében, valamint részszakképesítést is ad a gyulaji általános, és a dombóvári középiskolában induló Dobbantó program. A segítő programban szervezett alapkompetencia-fejlesztés célja, hogy a magatartási és tanulási zavarokkal küzdő, az iskolai oktatásban lemaradó, vagy a 16. évüket már betöltött fiatalokat felkészítse a szakmatanulásra.

A Dobbantó programban érintett fiatalok műhelyiskolai képzésben folytathatják a tanulmányaikat, ahol részszakmát szerezhetnek. A program és a rá épülő műhelyiskolai képzés jelenleg a leggyorsabb, legolcsóbb módja az általános iskolai végzettséggel nem rendelkező fiatalok vagy felnőttek számára, hogy a hiányzó iskolai végzettséget megszerezzék, a szakképzésbe vagy a munkaerőpiacra visszatérhessenek.

Szeptembertől folytatódik a tanítás megújulását célzó digitális projekt is a máltai általános iskolákban. Az aktív tanulást és a 21. századi kompetenciákat középpontba állító, digitális pedagógiai szemléletváltást célzó projekt a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége által gyűjtött céges adományokból, összesen 60 millió forintból indult.

Az adományoknak köszönhetően Gyulajon folytatódnak a robotika foglalkozások. Radikálisan megújul a matematika tanítás is: szeptembertől az ismereteket játékos formában tanító Matific program segíti diákok tudásának elmélyítését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában