Jegyzet

2023.10.25. 12:51

Nem lehet orosz a világ legszebb macskája

Nem hiszek az összeesküvés elméletekben, de abban biztos vagyok, hogy léteznek érdekcsoportok, amelyek szeretnék a kezükben tartani, vezérelni a világgazdasági folyamatokat. Persze ellenérdekeltségű csoportok is ügyködnek, úgyhogy a diadal kivitelezhetetlen.

Wessely Gábor

Illusztráció: Shutterstock

Nem túl figyelemfelkeltő, mégis érdekes adat, hogy 2023 első fél évében az Amerikai Egyesült Államok 416 tonna dúsított uránt vásárolt Oroszországtól, ami 2,2-szerese a tavalyi mennyiségnek. Ezt a hétszázmillió dolláros üzletet is beleszámítva Oroszország részesedése az amerikai importból 32 százalékra nőtt. Miközben az EU minden megrendelést csökkent vagy visszamond. 

A japánok is diplomatikusan embargóznak. Kivonultak az orosz piacról, és eladták ottani gyárukat, jelképes összegért: egy euróért. A szerződés tartalmaz egy záradékot, mely szerint, ha változik a harci helyzet, visszavásárolhatnak mindent, ugyanennyiért.

Nem könnyű lemondani a jövedelemről. Viszont ahol nincs számottevő jövedelem, ott kőkemények a szigorítások. Nyugat-Európában nem játszhatnak orosz darabokat a színházak, nem indulhatnak orosz sportolók a versenyeken, nem léphetnek fel orosz akrobaták a cirkuszokban. Arról is érkezett hír, hogy nem lehet orosz a világ legszebb macskája, mert a Nemzetközi Macskaszövetség kizárta az orosz tenyésztőket a megmérettetésről. Sőt, az Év Európai Fája sem lehet orosz, mert nem versenyezhet az a tölgy, amelyet még Turgenyev ültetett, 198 évvel ezelőtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában