Tűzijáték

2023.12.28. 20:12

Van, ahol a kutyát sem érdekli a lövöldözés

Szekszárd több pontján csütörtöktől megjelentek a tűzijátékárusok. Már megvásárolhatóak ugyan a tűzijátékok, de közülük némelyek majd csak 31-én lesznek használhatóak.

Gazsó Rita

December 27-31. között vásárolhatóak a tűzijátékok. Fotó: Mártonfai Dénes

Fotó: Denes Martonfai

A vármegyeszékhelyen a szabályozás szerint december 27-től megjelentek az utcai tűzijátékárusok, akik egészen szilveszter estig kínálhatják portékáikat. Az egyik nagy hipermarket mellett évek óta ugyanaz a pécsi cég árulja a pirotechnikai termékeit, idén szám szerint 39 félét. Kisebb, gyermekeknek való pirotechnikai eszözöktől kezdve a tűzijátékokon át az úgynevezett „telepekig”, majd a kizárólag szilveszter éjjelén használható komolyabb eszközökig többféle termék közül válogathatunk náluk. Az utóbbit leszámítva a többi tűzijátékot egész évben használhatják a vásárlók – tudtuk meg az egyik árustól. 

Hozzátartozik a szilveszteri hangulathoz

Ott jártunkkor is szép számú érdeklődő és vevő fordult meg náluk. Sokan már most vásárolgatnak, főként a középkategóriás termékeket, de akadnak akik még csupán felmérik a választékot és az árakat. Legtöbben 30-31-én keresik fel őket. Évek óta visszatérő vevőik is vannak, ők főként a komolyabb eszközöket viszik. Ilyen például a „lépcsős” tűzijáték. Ezek különböző kaliberű elemeket tartalmaznak, amelyek többszöri alkalommal és különböző magasságokra lőhetőek fel – számolt be az árus. 

Egy dunaszentgyörgyi család éppen ottjártunkkor vásárolt tűzijátékot. Mint mondták, minden évben vesznek valamilyen egyszerűbb pirotechnikai eszközt. Ennek oka, hogy szeretik, náluk hozzátartozik a szilveszteri hangulathoz. Kertes házban laknak, így sok más helyi családhoz hasonlóan ők is az udvaron szoktak „lövöldözni”. Náluk a tűzijátékozás nem jár túl nagy hanghatással, olyannyira, hogy a kutyájuk – amelyet ilyenkor a házban tartanak – rendszerint át is alussza az éjfél utáni perceket.

Vissza kell venni a nem használtat

A korlátozott ideig használható és fel nem használt eszközöket a szabályok szerint szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, amelyet köteles térítésmentesen visszavenni. Tehát ahol megvásároltuk, ott vissza is tudjuk váltani a termékeket. Az általunk felkeresett cég is így tesz, január 5-ig várja a vevőit, igaz, tapasztalataik szerint a vásárlók általában annyi tűzijátékot vesznek, amelyet el is használnak, tehát kevesen viszik vissza az ünnep után. Idén sem számítanak nagy forgalomra január első napjaiban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában