Galéria

2024.04.04. 17:15

Rell Kata különleges képei díszítik a városháza falait

Új képek vannak a Szekszárdi Polgármesteri Hivatalban annak építtetőjéről, Martin Antal bíróról elnevezett folyosógalériában. Ebben a hónapban Rell Kata állítja ki itt a képeit.

Szepesi László

A szerző fotója

Különleges alkotások ezek. Az már az első pillanatban látszik, hogy háromdimenziósak, a virágok, fák, házak, hegyek kiemelkednek a síkból. Azt viszont csak akkor vesszük észre, ha alaposan megnézzük, hogy minden textilből, selyemből, bársonyból van. 

Rell Jakabné mindig vonzódott a textilhez. Kötött, horgolt, hímezett, varrt, s mikor nyugdíjas éveit kezdte, akkor támadt kedve, hogy készítsen textilképeket. De nem a  foltvarrás, a patchwork technikája ragadta meg, hanem a szőtt anyagból kivágott, parányi, vagy nagyobb figurákból, öltögetve rajzolt képeket. Volt is, és máig sem ért véget a virágos korszaka. Azokon a képeken a szirmok szinte életre kelnek, csak egészen közelről nézve lehet felfedezni, hogy azok nem a természet szüleményei. 

A folyosó egyik szárnyán Ébredő élmények címmel tájképek sorakoznak a falon. Ezek – mondta – a pandémia alatt készültek. Mikor a járvány mindenkit bezárt, ő képzeletben újra járta a korábban bebarangolt helyeket, Szlovéniát, Erdélyt, Török-, meg Görögországot, s készültek a képek. Azt, hogy valamennyi festménynek látszik, a tanulásnak köszönheti. A Bárka Művészeti Szalon tagja, a festőkkel volt alkotó táborokban, ahol, bár képeket nem csinált, mert ahhoz rengeteg textilt kellett volna vinnie, viszont elleste az ecsettel dolgozóktól, hogyan ábrázolják az árnyékokat, s a fényeket.

Amúgy autodidakta, hisz az országban egyedül ő csinál ilyen képeket. Pesten él Keresztes Zsuzsa, aki hasonlókat készít, ugyanígy, aprólékosan vágja ki a képalkotó mintákat, de ő nem öltögetve rögzíti azokat a képre, hanem ragasztja. Ez az egész számára játék a színekkel – mondja Kata – de képeivel adni akar. Igyekszik úgy csinálni, hogy azoknak lelke legyen, és a nézőben gondolatokat ébresszenek, szép gondolatokat. 
Több száz textilrajza közül most a városháza tárlatán látható néhányszor tíz darab.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában