Okoszebrát létesítenének az iskola melletti veszélyes átkelőhelyen

Szavazásra buzdítja Szekszárd alpolgármestere a Tolna vármegyében élőket, ugyanis a város egyik legfrekventáltabb pontján szeretnének okos zebrát kialakítani. Kedden a helyszínen tájékoztatta a tervekről a sajtó munkatársait Gyurkovics János.

Farkas Eszter

– A Generali a Biztonságért Alapítvány a Közlekedési Kultúra Napja alkalmából indított közönségszavazást – mondta el a sajtótájékoztatón Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere. Minden vármegyéből egy gyalogos átkelőhelyet választottak ki az Országos Balesetmegelőzési Bizottság ajánlásával.

A Gyakorlóiskola mellett létesítenének okoszebrát.
Okoszebrát létesítenének a Gyakorlóiskola mellett. A tervekről Gyurkovics János alpolgármester tájékoztatta a sajtó munkatársait. Fotó: Mártonfai Dénes

A Gyakorlóiskola mellett alakítanának ki okoszebrát

Az okoszebrát a Gyakorlóiskola mellett, a Zrínyi utca és a Mészáros Lázár utca csatlakozásánál szeretnék kialakítani, ami az alpolgármester elmondása szerint nagyon indokolt lenne, hiszen nem csak az iskolások, de például a pályaudvarra igyekvők is rengetegen használják ezt a zebrát, és igen jelentős az autós forgalom ezen az útszakaszon. Két ilyen okos zebra már működik a városban, az egyiket a Szent István téren, a másikat a Szent László utcában alakították ki korábban.

Szánjon rá Ön is egy percet, hogy biztonságosabbá tegyük a várost, csupán egy kattintás a szavazás, ami május 27-én 12 óráig tart. A legtöbb voksot kapott, valamelyik iskola közelében lévő zebrát pedig a nyár folyamán át is alakítják a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával.

Sok gyalogost ér baleset gyalogátkelőhelyen

„A rendőrség 2023-as adataiból kiderül, hogy a gyalogosokat érintő több mint 2100 baleset 38 százaléka (812 eset) kijelölt gyalogosátkelőhelyen történt, melyből 18 halálos kimenetelű volt. Az összes gyalogos baleset 93 százaléka (1989 eset) lakott területen belül-, döntő többségben (65 százalék) nappali, természetes fényviszonyok mellett következett be. Azonban 571 alkalommal éjszaka, működő közvilágítás mellett-, 115 esetben pedig közvilágítás nélküli útszakaszon történt szerencsétlenség, mely bizonyítja, hogy a zebrák láthatóvá tétele kulcsfontosságú mind a gyalogos, mind az autós részére.

Az „okoszebra szavazás” tavalyi győztese Mohács volt, ahol a Kossuth Lajos utca 95-97-nél lévő gyalogátkelőhelynél a telepítés előtt az autósok megállási hajlandósága 53%-ot mutatott, míg két héttel utána ez a szám már 62% volt, kettő hónappal később pedig elérte a 66%-ot – mely igazolja az átkelőhely „okossá” alakításának fontosságát és eredményességét.” – írja a Generali Előrelátók blogja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában