Potápi Árpád János: „Legyünk mi a józan ész hangja, amely megfordítja az Európai Unió háborúpárti álláspontját!”

A „Megbékélés és összetartozás” emlékmű ennek a kölcsönös tiszteleten és barátságon alapuló együttműködésnek a kiváló jelképe, mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szombaton, Tevelen.

Rónai Gábor

Fazekas Attila, teveli polgármester, Potápi Árpád János és Fischer József az emlékmű előtt

Fotó: Rónai Gábor

Ez az emlékmű kiváló jelképe annak, hogy a megpróbáltatásokkal teli történelmünk során csak egymásra támaszkodva, egymással összefogva tudtunk erősek maradni. Potápi Árpád János erre is kitért beszédében a a teveli németek, székelyek és felvidéki magyarok együttélését jelképező „Megbékélés és összetartozás” emlékművének avatásán. 

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár azt mondta, jelenünk is ebben az egységben és összefogásban gyökerezik, és ezt kell tovább erősítenünk, hogy sikeres jövőt építsünk, nemcsak itt, Tevelen, hanem az egész Kárpát-medencében. „Csak az egységes nemzet tud erős maradni, ma pedig erős nemzetekre van szüksége Európának. Most józan gondolkodásra van szükségünk, amelyet úgy tűnik, egyedül mi, magyarok képviselünk” – húzta alá az államtitkár.

Potápi Árpád János kiemelte: a szomszédunkban háború dúl, az európai politikusok pedig ahelyett, hogy a béke hangján szólnának, háborús lázban égnek. „Itt, Tevelen szinte minden család a saját bőrén tapasztalta meg, hogy egy háborúban nincsenek vesztesek és győztesek. Európában talán már elfelejtették, hogy mivel jár egy háború, de mi tudjuk, hogy egy háborúban áldozatok vannak, szétszakított családok és mérhetetlen pusztítás. Erre kell nemet mondanunk holnap. Ki kell állnunk a béke mellett, amelyet ma egyedül a Fidesz-KDNP képvisel, mert ez az egyetlen válasz a pusztításra” – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője.

„Háborúban nem lehet építkezni vagy fejlődni, márpedig a Magyar Kormány ezt kívánja folytatni. Az utóbbi években a magyar vidék soha nem látott fejlődésen ment keresztül. A Kormány által 2018 tavaszán meghirdetett Magyar Falu Programnak köszönhetően megerősödtek a kistelepülések, melynek hála a vidéki lakosság életminősége ma jobb, mint valaha. Hatalmas büszkeséggel tölt el, hogy a programban választókerületem is nagy sikereket tudhat magáénak. Az utóbbi években utak, járdák, rendelők, művelődési házak újultak meg. Itt, Tevelen néhány hónappal ezelőtt adtuk át az állami támogatásból felújított katolikus templomot. Biztosíthatom Önöket, hogy nem állunk meg itt. A megkezdett munkát a továbbiakban is gőzerővel folytatjuk. A városvezetés elszántságával és az Önök támogatásával virágzóvá varázsoljuk Tevelt” – nyomatékosította Potápi Árpád János.

 Az emlékmű, amelyet Pál József teveli és Erb József volt mucsi, jelenleg Németkéren szolgáló plébános áldott meg, a 18. században megtelepült németek, a második világháború után letelepített székelyek és felvidéki magyarok közti megbékélési folyamatnak állít emléket. 

A háromszög alakú építményen a sváb parasztházak faragott oszlopa, székelykapu egy részlete és a felvidéki magyarok hímzésmintája jelképezi a három népcsoportot. A Petőfi utcai feszület mellett elhelyezett alkotást ötmillió forinttal támogatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., csaknem száz magánszemély és több egyesület, önkormányzat is hozzájárult a felállításához.

Csak a Fidesz, csak a béke!

„Az itt álló szobor emlékeztessen bennünket arra, hogy történelmünk legnagyobb viharaiban egyedül az összefogás ereje volt képes megtartani bennünket. Az, hogy számíthattunk egymásra a nehéz időkben, ahogy ma is támaszkodhatunk nemzetünk erős egységére. Legyen ez a szobor a nemzeti összetartozás örök jelképe, amely generációkon át emlékeztet bennünket arra, hogy a sokszínűségben olyan erő van, amellyel bármely kihívás felett győzedelmeskedni tudunk. Holnap mutassuk meg az összefogás és a béke erejét! Legyünk mi a józan ész hangja, amely megfordítja az Európai Unió háborúpárti álláspontját! Június 9-én csak a béke, csak a Fidesz!”  – mondta Potápi Árpád János. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában