Strucc is került a tányérokba a Trófea Vadgasztronómiai Fesztiválon (galéria)

Az elmúlt évek legszínesebb programját sikerült idén összeállítani Tamási egyik legnagyobb rendezvényére. A Trófea Vadgasztronómiai Fesztivál idén is sokakat vonzott a Miklósvári parkerdőbe.

Révészné Hanol Erzsébet

Tamási egyik legnagyobb rendezvénye a Trófea Vadgasztronómiai Fesztivál, amelyet szombaton rendeztek a Miklósvári parkerdőben, a megújult Dám Pont Látogatóközpontnál. – A városban élők és a környékbeliek kedvelt kirándulóhelye ez, sokan sportolni járnak ide, ahol találkozhat ember és természet, és erre a filozófiára épít a rendezvény is – mondta Porga Ferenc polgármester. Hozzátette, hogy néhány év kihagyás után tavaly térhetett vissza erre a helyszínre a most tizenhatodik alkalommal megszervezett fesztivál, és úgy érzi jó úton haladnak afelé, hogy ez legyen a környék egyik legrangosabb rendezvénye. A fesztivál addig kényszerült másik helyszínre, amíg a Dám Pont építési munkálatai zajlottak, ahol most új kiállítási elemek kaptak helyet a régebbi, népszerű látnivalók mellett. A rendezvényen ezt is meg lehetett tekinteni.

Porga Ferenc polgármester kiemelte, hogy a Trófea Vadgasztronómiai Fesztivál a természetközeliségre épít
Porga Ferenc polgármester (középen) kiemelte, hogy a Trófea Vadgasztronómiai Fesztivál a természetközeliségre épít Fotó: Kiss Albert

Rendkívül színes volt a Trófea Vadgasztronómiai Fesztivál idei programja

Emellett számos lehetőség közül lehetett választani. – Az elmúlt évek legszínesebb programját sikerült összeállítani – értékelt Czink Judit, a Tamási Művelődési Központ vezetője. Mint mondta, arra törekedtek, hogy minden korosztálynak kedvezzenek, a kicsiktől kezdve az idősebb generáció tagjaiig. Bár délelőtt a szakadó eső sok családot elriasztott, délután már ragyogó napsütésben pótolhatták be a játékokat. Többek között ugrálóvár és népi fajátékok, kézműves foglalkozások kötötték le az ifjakat, míg a színpadon egymást váltották a különböző műsorszámok. Czink Judit hozzátette, hogy idén először állítottak fel igazi nagyszínpadot, amelyet a fellépők száma, és a számukra szükséges technika is indokolt. Amíg ott a következő produkcióhoz készülődtek az előadók, a mellette lévő kisebb nyújtott néznivalót. A nap folyamán fellépett a Habakuk zenekar, a Pántlika Néptánc Együttes, a Tamási Koncert-fúvószenekar és a Pódium Táncstúdió növendékei. Volt favágási bemutató, gólyalábas produkció és interaktív gasztro show is Buday Péter séffel. Az est sztár előadója az Anna and the Barbies volt, majd dj-k gondoskodtak a jobbnál jobb zenékről.

Dámpörkölt nyert, de struccból is készült étel

A vadételek hagyományos főzőversenyére idén húsz csapat nevezett, köztük egészen népes társaságok is, így több mint kétszáz résztvevője volt a gasztronómiai megmérettetésnek. Mivel az volt az egyetlen kikötés, hogy az ítészek elé kerülő ételek vadhúsból vagy halból készüljenek, a hazánkban honos állatfajok mellett például struccból is készült különlegesség. Czink Judit úgy látja, hogy az évről évre visszatérő csapatok tagjai megfogadják a szakmai zsűri tanácsait, és fesztiválról fesztiválra mind jobb étkekkel állnak elő, és egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a tálalás minőségére is.

A Livi Gym csapata szerezte meg az elsőséget a vadételek főzőversenyén
A Livi Gym csapata szerezte meg az elsőséget a vadételek főzőversenyén Fotó: Kiss Albert

Az első helyet idén a Livi Gym csapata szerezte meg, ők pirított szarvas sonkával szórt dámpörköltet készítettek szénhidrát csökkentett gombás- fokhagymás galuskával. A második helyet Csallósné Pénzes Edit érdemelte burgonyafánkkal tálalt erdei gombás szarvaspörköltjével, míg a harmadik a Németh Miklós emlékcsapat szarvas csorbája lett. Különdíjat kapott az Öreg halász és a háborgó tenger nevű csapat, amely ponty halászlevet főzött.

A Trófea Vadgasztronómiai Fesztivál idén is sokakat vonzott a Miklósvári parkerdőbe. Fotó: Kiss Albert

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában