Szavazunk, döntünk ma a jelöltekről, listákról

A választásra jogosultak vasárnap vármegyénkben is az urnák elé járulhatnak. Szavaz az ország és szűkebb pátriánk is. Döntés születik a települések vezetőinek személyéről és a testületek összetételéről is. Öt polgármesterjelölt visszalépett. Szükség van a személyazonosságát tanúsító, érvényes iratra.

Szeri Árpád

8:20Erős kezdés Tolnában
A vármegyék közül a részvételi arány 7 órakor Tolna vármegyében volt a legmagasabb, 2,47 százalék, ami 4331 szavazót jelent.

06:50 – Szekszárdon is voltak koránkelők
Reggel hat órakor megkezdődött a voksolás Szekszárdon is voltak koránkelők, akik már a szavazókörök kinyitása után leadták szavazataikat.

Szavaz az ország és benne vármegyénk is vasárnap. Az általános önkormányzati választásokon a polgármester és a képviselők személye a tét. A vármegyei közgyűlés összetételéről is hasonlóképpen döntenek az érintettek. Most lesznek a nemzetiségi választások is, amelyen helyi, területi és országos listákon lehet leadni a voksot. Valamint, az Európai Parlament tagjainak megválasztása érdekében az állampolgárok egy további szavazólapot is kapnak, amelyen a pártok által állított listákra adhatják le szavazatukat.

szavazas,önkormányzati választás,európai parlament, szavazófülke
A szavazás titkos, mindenki maga dönt a fülkében, hogy hova teszi az iksz vagy kereszt jelet (Fotó: Mártonfai Dénes)

Vármegye, listás szavazással

Dr. Ritter Beáta, a Tolna Vármegyei Területi Választási Iroda vezetőjének jogi helyettese, aljegyző elmondta, hogy a polgármesterjelöltekről egy önálló szavazólapon, a képviselőkről pedig egy másikon dönthetnek a választópolgárok. A tízezer főnél többet számláló településeken választókerületenként egy képviselőjelöltre lehet szavazni, a tízezer lakosnál kevesebbet számláló helyeken pedig legfeljebb annyit lehet választani, ahány mandátum a testületben van. A nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán csak magyarországi lakcímmel rendelkező, a nemzetiségi névjegyzékben szereplő magyar választópolgár szavazhat. A nemzetiségi névjegyzékbe 2024. május 31. napjáig kérhették felvételüket a választópolgárok.

A vármegyei közgyűlés tagjairól listás szavazás dönt, és az összetétel olyan arányban alakul, ahogyan a szavazatok megoszlanak a jelölő szervezetek között. Vármegyénkben a DK, a Fidesz-KDNP, az LMP-Zöldek, a Mi Hazánk, a Momentum, az MSZP és a Változást Akarók Nemzedéke Közéleti Egyesület szerepel a listán. Szekszárdon, mint megyei jogú városban, a vármegyei listára nem lehet voksolni.

Többen visszaléptek már

Június 7-én, pénteken 16.00 óráig dönthettek úgy a jelöltek, hogy visszalépnek. A szavazólapok adattartalmának jóváhagyását követően, az elmúlt két hétben 5 polgármester jelölt és 2 települési képviselő jelölt, továbbá 4 nemzetiségi képviselő jelölt lépett vissza. Medinán Dr. Kozics Gordana, Pincehelyen Fekete-Dawud Gábor, Pusztahencsén Wascher Tamás, Nagydorogon Fehér László, Újiregen Fehér Tihamér a polgármester jelöltségről, Kismányokon Illés Balázs, Kisvejkén pedig Sebestyén Zoltán az egyéni listás képviselő jelöltségről mondott le. A szavazóhelyiségekben kifüggesztésre kerülő hirdetményen tájékoztatják a választási irodák a választópolgárokat a visszalépés tényéről, és a kiesett jelölt neve a szavazólapon is áthúzásra kerül.

Érvényes iratra szükség van

Tolna vármegye 109 településén összesen 175.401 fő választópolgár jogosult szavazásra, és 69 helyen települési nemzetiségi választás is lesz. Vármegyénkben a horvát, a német, a roma, a szerb és az ukrán nemzetiségek alakíthatnak önkormányzatot. Szavazni vasárnap 6 és 19 óra között lehet a tájékoztató levélben megjelölt szavazókörben. Az is élhet állampolgári jogával, aki június 9-én tölti be a 18. életévét. Fontos, hogy mindenki vigyen magával a személyazonosságát tanúsító, érvényes iratot.

Mozgóurna iránti kérelmet a szavazás napján, június 9-én 12.00 óráig kérhetnek a választópolgárok, amennyiben egészségi állapotuk, fogyatékosságuk miatt nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe. Egyéb indok alapján nincs lehetőség erre az igénylésre. A kérelmet a választópolgárok benyújthatják elektronikus úton, személyes ügyfélkapujukon keresztül is, továbbá kézbesítési meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítéssel az illetékes szavazatszámláló bizottsághoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában