Az év legrövidebb éjszakája

2024.06.27. 07:10

Szent Iván nap a bátaszéki Piactéren

Mauthner Ilona

A nyári napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak, mivel ekkor van az év legrövidebb éjszakája, és az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mindig is mágikus erővel bírt. Korábban egyébként a csillagászati nyár kezdete június 24-re esett, de a tropikus időszámítási mód sajátossága, és a korábbi naptárreformok következtében június 21-ét jelölték meg a csillagászati nyár kezdetének. 
 

Szent Iván napját megünnepelték Bátaszéken, a Piactéren
Szent Iván napját megünnepelték Bátaszéken, a Piactéren
Fotó: BátaszékMost/Facebook

Szent Iván napján nagy tüzet raktak

A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért Szent Iván napján az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget. Így tettek a bátaszékiek is ezen a napon a Piactéren. A fáklyák és mécsesek, valamint a tábortűz fénye mellett családok, baráti társaságok beszélgettek, borozgattak, miközben egy igazán minőségi és nagyon kellemes, kétszer 70 perces, akusztikus koncertet hallgathattak meg Anett & Livi Acoustic előadásában. 

A tűz lángja és a kellemes zeneszó

A budapesti lányokról tudni kell, hogy a rockon belül rendkívül sokszínű az ízlésük, imádnak visszamenni a 80-as évekbe megidézni némi Queen hangulatot vagy épp a magyar alter rock világát. A zenészek hamar megteremtették azt a hangulatot, amelyről a rendezvény szólt. A szervezők szándéka, hogy ezzel a programmal hagyományt teremtsenek a városban. Kétségtelen, hogy a tűz lángjai, fényei és a kellemes zeneszó bensőséges hangulatot teremt a valódi, személyes kapcsolatokhoz. A fő cél pedig a fiatalabb korosztálynak egy találkozási pontot biztosítani, és megmutatni egy kötetlenebb, de mégis kulturált kikapcsolódási lehetőséget is – számolt be az eseményről a BátaszékMost hírportál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában