Szakma

2024.07.27. 11:30

A fodrászon is sokan spórolnak a nők közül

Panaszkodnak a szépségipar dolgozói, kevesebb a vendég, mint egy átlagos évben. Fodrászon is spórolnak a nők. Drágább lett a szolgáltatás, mert az alapanyagok és a rezsi is többe kerül, mint pár éve.

Mauthner Ilona

A férfiak még inkább eljárnak rendszeresen levágatni a hajukat, de a női vendégek száma csökkent, mondta az egyik szekszárdi, belvárosi szépségszalon tulajdonosa. Fodrászon is spórolnak a hölgyek. 

Fodrászon is spórolnak
Fodrászon is spórolnak a hölgyek, ritkábban keresik fel a szalont mint korábban. Fotó: Fotó: MW/illusztráció

Fodrászon is spórolnak a hölgyek

- Az idősebb asszonyságokra inkább az a jellemző, hogy havonta, két havonta eljönnek frizurát készíttetni maguknak. Ez korábban két-három hetente volt - mondta az általunk megkérdezett fodrász. Sajnos emelni kellett a tarifát, mert minden többe kerül a fodrászatoknak is. Jelenleg egy hajvágás nőknek 3500 forinttól indul. Ez az összeg annyival növekedhet, amit még kér a kedves vendég: hajfestés, frizura készítés. A férfiak hűségesebbek, ők havonta egyszer biztosan levágatják a hajukat.

A nők szeretik a fiatalos, laza frizurákat

- A forgalom egyébként az évszaktól is függ. Ősszel, télen több a vendég, főleg ha valamilyen alkalom van, például bálok, esküvők, érettségi találkozók, névnap, bulik. A nők szeretik a fiatalos, laza frizurákat, idősebbek, fiatalok egyaránt. - mondta egy másik fodrász.

A vendégeimet mind ismerem, a fodrászkodás bizalmi munka, ide nem csak szépülni járnak a nők, hanem beszélgetni is. Vannak néha kacifántos kérések, amit lehet azt teljesítem, de van amikor megpróbálom lebeszélni róla a vendégemet.

Van aki magának készíti a frizurát

- Én magamnak itthon készítem el a frizurámat - mondta egy általunk megkérdezett hölgy. Fodrászkellékesből olyan festéket veszek amilyet akarok. hajfestés után használhatom a saját balzsamomat. Persze szőkét vagy melírt nem festenék itthon, de sötétbarna a hajam, az nem olyan nagy kaland.

Vágni is itthon szoktam, van fodrászollóm. mivel csak a végeit szoktam igazítani, ez is jól szokott sikerülni. Jobban érzem magam mint amikor havonta jártam a fodrászhoz, mert mindig csalódottan jöttem haza. Egyszer megtörtént, hogy felkente a festéket és elment a postára addig. Ott nagy volt a sor, egy óra múlva jött vissza, a festék hatóideje meg 30 perc volt. Akkor döntöttem úgy, hogy ebből elég.

Pandémia után jött az energiaválság

Az elmúlt három év különösen megviselte a fodrász szakmát: először a pandémia miatt hónapokig nem nyithattak ki, majd amikor végre fellélegezhettek volna beütött az energiaválság. A szakmát pedig rengetegen elhagyták, vagy áttértek a házhoz járásra, és ezzel együtt arra, hogy feketén dolgozzanak. Mindezek mellett pedig egyre jobban drágulnak az alapanyagok és az eszközök, így kénytelenek voltak a fodrászok árat emelni.- írta a Pénzcentrum.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában