A saját gyártmányú faesztergájával készíti a dísztárgyakat

2024.07.01. 11:30

Egyedi jármű a huszonegy sebességes fekvő tricikli

Egy autószerelő, aki fa használati és dísztárgyak készítésével is foglalkozik, emellett református presbiter, és a helyi focicsapat kapusa volt, hatvanéves koráig. Mindenki ismeri Kajdacson Vaczula Józsefet, különleges, saját maga konstruálta járművéről, a háromkerekű fekvő bringájáról is.

Wessely Gábor

Az idősebbeknek Dodó, a fiatalabbaknak Dodó bácsi. Ismert alakja a kajdacsi közéletnek a 69 éves Vaczula József, aki másfél éve fejezte be saját, különleges járműve, egy háromkerekű, fekvő bicikli – vagy inkább tricikli – elkészítését. 

Vaczula József már 1500 kilométert tekert fekvő triciklijével, amihez hasonló a vármegyében, de talán az országban sincs (a szerző fotója)

– Mondtam a haveroknak – meséli –, hogy csinálok én magamnak egy jó kis járókeretet. Két éve, nyáron kezdtem, és december 31-én álltam ki vele a műhelyemből. Tettem vele egy szilveszteri próbautat a faluban. Kényelmes, nem kell egyensúlyozni, csak tekerni. Huszonegy sebességes. Emelkedőn felfele vissza kell kapcsolni a legalacsonyabb fokozatba, úgyis megizzad az ember.  De ez más kerékpároknál is így van. Jól működik, mentem már vele 1500 kilométert.

Nem tervrajz alapján dolgozott

– Van valamilyen mozgásszervi vagy vérnyomásproblémája, azért csinálta?  
– Nincs szerencsére semmi gond az egészségemmel. Sportoltam, hatvanéves koromig én voltam a kajdacsi focicsapat kapusa. Lelkileg is rendben vagyok, presbiterként veszek részt a hitéletben. 
– Ezt a járművet hogyan rakta össze? Volt műszaki leírás vagy tervrajz?
– Saját elképzelések alapján dolgoztam. Menet közben találtam ki, mi, hogyan legyen. Nem hajtott senki, ráértem bütykölgetni. Nem vagyok a tévé előtt ücsörgő alkat. Ha nincs kerti tennivaló, télen famunkákat is csinálok. Lépcsőt, korlátot, terasztetőt és dísztárgyakat: vázát, gyertyatartót, tányért esztergálok. A faesztergát is magam készítettem. Egy időben veszélyes helyen lévő fák kivágását is vállaltam.

Fából esztergált munkáit mutatja a kajdacsi ezermester (a szerző fotója)

A barátok régi kocsiját még megszerelgeti

– Alapvetően ugye autószerelő?
– Igen, abban a szakmában dolgoztam a legtöbbet, meg személy és teherfuvarozóként. A faesztergálás csak hobbi. 
– Vállal még nyugdíj mellett munkát?
– Autószerelést, idegeneknek nem. Rokonok, barátok elhozzák néha a régi kocsijaikat, amelyekhez jól értek, és megcsinálom nekik, ingyen. Vagy a biciklijüket. S amíg dolgozom az övékén, megnézik az enyémet. Ilyen szerintem nem sok lehet az országban. Kétkerekű fekvő járgányt már láttam kettőt a környéken – Szekszárdon és Medinán – de triciklit még sehol.

Örspusztára jár

Vaczula József 1955-ben született Kajdacson. Autószerelő végzettséget 1972-ben szerzett Budapesten. Dolgozni a szekszárdi ÉPFU-nál kezdett (Építőipari Fuvarozó Vállalat), aztán a kajdacsi téesznél, a dalmandi kombinátnál és más cégeknél, illetve faluja önkormányzatánál volt szerelő, sofőr, fuvarozó, karbantartó. Öt éve nyugdíjas. Egy lánya és két unokája van. Hatvanéves koráig sportolt, a helyi focicsapat kapusa volt. Hitgyakorló református, a gyülekezet presbitere. Szívesen kertészkedik, és horgászni is szeret, főleg a Sárbogárd melletti Örspusztán. Sokan ismerik saját készítésű triciklijéről is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában