Filmajánló

2024.07.18. 11:46

Jojo Nyuszi, a rendes náci kölyök

Taika Waititi (THOR: RAGNARÖK, VADEMBEREK HAJSZÁJA) író-rendező a tőle megszokott stílusban készítette el humorral és érzelemmel teli filmjét, a Jojo Nyuszit. A második világháború idején a magányos német kisfiú, Jojo elképzelései a világról alapjaiban rendülnek meg, amikor felfedezi, hogy egyedülálló anyukája egy zsidó lányt rejteget a házukban. Csupán tökkelütött képzeletbeli barátjára, Adolf Hitlerre támaszkodva, Jojo Nyuszi kénytelen átértékelni megrögzött nacionalista gondolkodásmódját.

Bencze Péter

Scarlett Johansson. Fotó: Shutterstock

A fantáziavilág, amiben még Adolf Hitler sem igazi, csodálatosan ki lett dolgozva. A Jojó Nyuszit remek nézni. És hallgatni, a filmben ugyanis egyebek közt megszólal a The Beatles és David Bowie is, de a hitelesség, vagy inkább a poén kedvéért németül. És a teljesség kedvéért, a Jojo Nyuszit a legjobb film, adaptált forgatókönyv, vágás, kosztüm és díszlet kategóriában jelölték Oscarra, Johanssont pedig a legjobb női mellékszereplő díjára. Ez összesen hat jelölés, ami nem rossz egy vígjátéktól.

A Jojo Nyuszi dráma és vígjáték egyszerre

A film az 2020-as Oscar gálán kiérdemelte a Legjobb Adaptált Forgatókönyv díját, és nem véletlenül. A film és az alapjául szolgáló regény – Christine Leunens Cellába zárva munkája – is azt mutatja be, miként küzd saját törvényei szerint a túlélésért a gyermeki fantázia egy kegyetlen és bizarr világban. Csakhogy itt Jojó nem Alíz Csodaországában sétálgat, hanem a második világháború emberi belek látványával sokkoló, vér és füstszagú borzalmain kénytelen átküzdeni magát.

Jojo Nyuszi, német-amerikai háborús filmdráma, vígjáték, Mozi+, péntek 02:35

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában