Előadás

2024.07.15. 09:39

Kóstoló zsidó ételekből, izraeli élményekből

A nyugdíjas világutazó, az egykori felsőnyéki polgármester, dr. Balogh Béla vetítéses előadást tartott szombaton a falu kultúrházában.

Wessely Gábor

Tavaszi, izraeli útjáról számolt be, miközben zsidó ételeket kóstolhattak a jelenlévők. Többen támogatták a rendezvényt – tojással, hússal, borral –, és a főzésben, felszolgálásban is közreműködtek néhányan. 

Dr. Balogh Béla vetítéses előadása. A szerző fotója.

Jézus nyomát követte a Szentföldön, bár bizonyos helyeket – a háborús viszonyok miatt – nem kereshetett fel. Járt többek között Názáretben, Kánában, Jeruzsálemben, valamint a Genezáreti-tónál, a Jordán-folyónál, a Holt-tengernél és a boldogmondások hegyén. Nagy felkészültségről, történelmi, földrajzi és nyelvi ismeretekről tett tanúbizonyságot. 

A résztvevőknek kínált menü a következő volt: zsidó tojás gazdagon (gombás, májas előétel), sólet füstölt libacombbal, velős csonttal és maceszgombóccal, aztán marokkói zsidó csirkepörkölt, fehérborban párolt barnarizzsel, s végül az édesség, egy görög zsidó specialitás, a masa tiganitas (joghurtban rántott macesz, mézzel és pörkölt dióval). 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában