Helyreállítás

2024.07.10. 17:53

Megújult a Várközben található támfal

Szerdán délután hivatalosan is átadták a szekszárdi Várközben található, 19.században épített támfal felújított szakaszát. A beruházáshoz szükséges forrást a város saját költségvetéséből biztosították.

Bencze Péter

Nemcsak a szemnek nyújt kellemes látványt a most átadott támfal, de a környék is biztonságosabb lett a beruházásnak köszönhetően. 

Berlinger Attila, Szekszárd, várköz, támfal
Berlinger Attila azt mondta, a támfal helyreállítása csak az első lépése a következő évek beruházásainak. Fotó: Makovics Kornél

Több, mint négyezer téglát pótoltak

Kovács Szilveszter, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának munkatársa azt mondta, a szakemberek mintegy 33 méter hosszan újították fel a támfalat. A munka során előbb egy mellékfalat lebontottak, majd a téglafal harmadát visszabontották és teljesen újjáépítették azt. 

A hátsó, az utcafrontról nem látható területen vasbeton cölöpöket vertek a földbe, hogy megerősítsék a talajt, emelett pedig maga a fal is ilyen szerkezetet kapott, amire burkolásként kerültek a rusztikus téglák.

A beruházás során mintegy négyezer darab téglát kellett pótolni a jócskán elöregedett építményben.

A támfal Szekszárd történelmének egy szelete

Berlinger Attila, a város polgármestere a helyszínen arról beszélt, hogy a 19. században, a vármegyeháza köré épített támfal Szekszárd történelmének olyan szelete, amire minden itt élő szeretettel tekint. 

A településvezető kiemelte, hogy az elmúlt évtizedekben a közeli fák gyökerei már olyan mértékben rongálták meg az építményt, hogy annak helyreállítása elengedhetetlen volt, hiszen a parfal veszélyeztette a környezetét.

A munkát a város saját költségvetéséből finanszírozták, mintegy 25 millió forint értékben. A beruházást pedig a KÉSZ Kft. szakemberei végezték el, akiket – Berlinger Attila szavai szerint – köszönet illet a szakszerű és gyors helyreállításért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában