Visszatekintés

2024.07.14. 16:21

Tizenkét mözsi orvhalászt füleltek le a hatóságok

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Az orvhalászat ma is komoly probléma (Fotó: MW)

100 ÉVE Találkozás a trónörökössel. Tóth János plébános nemrégiben zarándoksereget vezetett Lourdesbe. A zarándokok közül huszonkettővel Spanyolországba, Lequeitio településre utazott, hogy bemutathassa hódolatát Károly király árván maradt családjának. A lequeitiói zarándokokhoz csatlakozott a Sióagárdon lakó Barsi József gazdálkodó is, aki feleségével, Páli Annával együtt látogatta meg a száműzött özvegy királynét és a királyi gyermekeket. Zita királyné egyenként bemutattatta magának a hódoló küldöttség tagjait, akikkel tolmács útján társalgott. Ottó (Habsburg Ottó, a trónörökös - a szerk.) azonban mindenkivel magyarul, még pedig olyan tőrül metszett, pompás magyarsággal beszélgetett az illetők személyére vonatkozó dolgokról, mintha nem is Spanyolországban, hanem színmagyar vidéken nevelkedett volna. Barsitól és a feleségétől megkérdezte, hogy hová valók, mi a foglalkozásuk, mekkora a birtokuk, van-e sok jószáguk. Elmondta nekik, hogy sokat tanult Tolna vármegyéről, lakosságának előrehaladt gazdasági kultúrájáról és arról, hogy a vármegye férfiai évszázadokon keresztül milyen kitűnő katonák voltak. Végül a figyelmüket megköszönve, arra kérte őket, hogy adják át üdvözletét a vármegye, és szűkebb hazájuk, a központi járás és Sióagárd község lakosságának. (Tolnamegyei Ujság, 1924. július 12.)

100 ÉVE Lefülelt orvhalászok. Isgum tolnai halász cég taplósi halastavának a halállományát már régóta lopkodták. Péter és Pál ünnepen Bitter István tolnai csendőrőrsparancsnok egy járőrt küldött ki a halastóhoz, ahol le is füleltek 12 mözsi lakost, amint javában halászták az ünnepi paprikásnak valót. A tizenkét orvhalász ellen megindult a hatósági eljárás. 

100 ÉVE Bonyhádi Sport Club — Decsi Torna Club 5 : 0. A nagy meleg ellenére szép és tartalmas játékot produkált a két csapat. A 10. percben kibontakozik a mezőny és végig a Bonyhádi Sport Club fölénye irányítja a mérkőzést. Az első gól a 27. percben esik Balassa rúgásából, 5 percre rá Faragó 2-re szaporít. A második félidő 17. percében Lehmann lövi a mérkőzés legszebb gólját, a bal felső sarokba. A 25. percben szép összjáték után Gulyás 16-oson kapásból biztos gólt helyez a decsi kapuba. A mérkőzés utolsó tíz percében erős ostrom alá veszi a decsi csapat a bonyhádi kaput, a 42. percben már majdnem biztos gólt azonban Fehérváry vetéssel szépen menti. A mérkőzés Dudveiler sarokba helyezett s ezzel 5-re szaporított gólja után véget ért. A mezőny legjobb embere a decsi kapus Mateidesz, aki 47 kapurúgást kapott. (Tolnamegyei Ujság, 1924. július 12.)

90 ÉVE Népiskoláink fásítási munkálatai. Annak idején hirt adtunk arról az országos mozgalomról, melynek magva Szekszárdról indult ki és amelynek célja a kopár területek fásítása volt. Ez a mozgalom vármegyénkben is megértésre talált és az elmúlt tanévben népiskolás tanulóink 4380 db fát neveltek kiültetésre; kiültettek a régebbi nevelésből 4014 db gazdasági és 3530 db gyümölcsfát, a tanulóknak otthoni elültetésre kiadtak 717 gazdasági és 972 gyümölcsfa-csemetét, míg 8315 db régebbi elültetésű fát gondoztak. Itt a számok fényesen igazolják, hogy népoktatásunk gazdasági téren is minő szép eredményeket ér el és a természet megszerettetésével hogyan nevelik rá népoktatóink a gyermekeket a jövő életre. (Tolnamegyei Ujság, 1934. július 14.)

90 ÉVE Iskola ügy. Nemcsak Szekszárdon, hanem a környéken is nagy megütközést keltett a vallás és közoktatásügyi minisztériumnak az az intézkedése, amely a nagy áldozatokkal létesített és fenntartott szekszárdi felső kereskedelmi iskolát elnéptelenedés címén be akarja szüntetni és az I. évfolyam megnyitását a tanév kezdetén már nem is akarja engedélyezni. Ebben az ügyben vitéz Vendel István polgármester eljárt a minisztériumban, ahol statisztikai adatokkal igazolta, hogy az elnéptelenedést mutató tünet a középiskolák most zárult V. és a kereskedelmi iskolák I. osztályában mindenütt megvan, mert mint az anyakönyvek mutatják, a háború következményeképpen abban az évfolyamban született a legkevesebb gyermek. A minisztériumban megígérték, hogy tovább is fenntartják az intézetet, ha az I. osztályba elegendő tanuló jelentkezik. (Tolnamegyei Ujság, 1934. július 14.)

90 ÉVE Megvadult lovak felgyújtották az asztagot. Gróf Apponyi Károly rácegresi pusztájának a szérűjén az igáskocsisok a cséplőgéphez hordták a földekről a búza kévéket és az egyik kocsi rakománya, valószínűleg a kocsis dohányzása következtében, meggyulladt. A lovak megijedtek a tűztől, vágtában a szérűre rohantak, körülszáguldották és köröskörül meggyújtották az egész asztagot, amely minden oldalán egyszerre égni kezdett, úgyhogy a kellő felszerelés mellett sem lehetett oltásra gondolni. Percek alatt elégett a több waggon búzát tartalmazó asztag, a cséplőgép és minden hozzátartozó berendezés. Amikor a lovak az istálló felé futottak, szerencsére feldűlt az égő kocsi, mert különben porrá éghetett volna az egész major is. (Tolnamegyei Ujság, 1934. július 14.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában