Egyedi ízvilág

2024.07.09. 17:35

A pörbölyi whiskys egyszemélyes világcége Japánban is ismert

Tíz éve készít whiskyt egy ötszázlelkes kisfaluban, Pörbölyön Szőke Lajos. Élete nagy kalandjáról mesél az itt következőkben. Egy 55 literes hordóval kezdte az érlelést. Ma már jelentős készlete van, még japán érdeklődőkkel is kapcsolatban áll.

Wessely Gábor

Márkaneve a Gemenc, címerállata (címkeállata) a vaddisznó. Mi az? Valószínűleg, ha plusz információként még azt is elárulnánk, hogy egy Tolnában előállított italféleségről van szó, akkor se sokan vágnák rá, hogy a whisky. Márpedig ez a szitu. Az – ismereteink szerint – egyetlen hazai whiskylepárlót Szőke Lajos, a pörbölyi whiskys működteti immár tíz éve. Tapasztalatairól kérdeztük.  

whisky, pörböly, szőke lajos
Szőke Lajos egy évtizede foglalkozik whiskykészítéssel, s még mindig kísérletezik, új ízek után kutat. A szerző fotója

Ízválasztékbővítés cirokkal és tritikáléval

Gabonapárlat. Az egyedi ízek kialakításához a hordók is hozzájárulnak, amelyekben tárolják. Ezek milyen fából készülnek?
– Tölgyből és akácból. Úgy gondoltam, hogy az akácot is be kell lopni.

Mert?
– Mert a világban nem használják, miközben nagyon jó ízt és remek színt ad. És minden whiskykészítő arra törekszik, hogy egyedi, jellegzetes itala legyen. Ami a gabonaválasztással, gabonatársítással és a fával érhető el. Borászatok, sörfőzdék hordóit is használjuk alkalmanként; az is izgalmas ízeket eredményez.

Miért pont ekkorák a hordók?
– Mikor elkezdtem ezt a tevékenységet, úgy gondoltam, hogy a kishordós érlelés lesz a számomra megfelelő. Készíttettem 55 literes hordókat, amelyekbe ötven liter szesz kerül, s a többi a levegő. Idővel aztán szükség lett 110-esekre és 225 literesekre is. 

Milyen gabonákat használ?
– Kukoricát és az ismert kalászosokat, de kísérletezéseim során két érdekességre is bukkantam: a cirokra és a tritikáléra. A cirokot tudtommal mi használtuk először ilyen célra, a tritikáléval már próbálkoztak pár helyen, más országokban. 

Többes számban beszél. Kikkel dolgozik? Lesz, aki továbbviszi amit ön elkezdett? 
– Vannak segítőim, de a fiam mással foglalkozik. Átvette az én kiállításépítő és rendezvényszervező cégemet. Jöttek érdeklődők, az „Ezzel jól lehet keresni!” szlogen szellemében, de mikor rájöttek, hogy itt a hét hét napján kell dolgozni, lelombozódtak. 

Mennyi idő alatt lehet beletanulni?
– Minimum három év. Ledaráljuk az összetevőket, lecefrézzük, elkészítjük a szeszt, betesszük a hordóba, és végigkísérjük a folyamatot. Három év alatt lesz whisky a whisky. Öt év alatt még jobb, de hallani harmincéves érlelésűekről is. Olyan ember kell ehhez, aki érzi, hogy valami különlegességet csinál, amire érdemes rászánni az időt, akár egy életet is.

A főzetbe csak a gabona és a fakanál kerül

Két helyen ismerik a Szőke-féle Gemenc-whiskyt: a környéken (Szekszárd, Baja térségében) és a nagyvilágban (az internetnek köszönhetően). Szőke Lajos egyszemélyes világcégét egyre többen keresik fel a virtuális térben. Nemrég japán érdeklődőkkel kezdett tárgyalásba.

A forgalom emelkedő vagy hullámzó volt a kezdés óta eltelt tíz év során?
– Ez nagyon sok tényezőtől függ. Az első hat évben csak játék volt a whiskyzés a főállás, a rendezvényszervezői munka mellett. Kicsiben kezdtünk, lassan növekedtünk, sok idő eltelt, mire lassacskán megismertek bennünket. Nyugdíjba menetelem után változott a helyzet, amikor már lényegesen több időm volt erre. Aztán az internet segített a nemzetközi piacra lépésben. 

Vannak visszatérő kuncsaftok? 
– Persze, de olyan is akad, aki előadja a nagy szakértőt, miszerint őt csak a skót füstös Single Malt érdekli. Azzal sajnos nem szolgálhatunk, mert mi mást gyártunk. Mást, egyedit, ami sokak kedvenc itala ma már. 

Hogyhogy nem pálinkafőzdét létesített? 
– Szerintem sokkal érdekesebb egyetlen whiskyfőzdének lenni, mint 643. pálinkafőzdének. 

Minden hordóba másféle gabonából készült főzet kerül?
– Összesen tízféle gabonát használunk, de egy főzetbe csak néhány kerül. Az alap általában a kukorica, az adja a szeszt, amit aztán ízesítünk más gabonákkal, s a hordó fája is segít a végleges íz kialakításában. Az érlelőnkben pillanatnyilag 27 féle készítmény van. Némelyik kísérleti stádiumban. Kódszámok jelzik, hogy miben, mi található. A 0306 például jelzi, hogy kukoricából és rozsból készített whiskyről van szó. 

Egyéb fűszerek, vegyszerek nem kerülnek a főzetbe?
– Csak a fakanál. Nem csinálunk se almás, se meggyes whiskyt. Igazság szerint mi még mindig az alapok kialakításánál tartunk. Nem sietünk, ez a szakma nem a kapkodásról szól. De sokat lendítenek a dolgon, ösztönzik a haladást a pozitív visszajelzések. Például amikor rácsodálkoznak: jé, itt egy ember egy kisfaluban, aki valamit akar – haladni az ellenszélben…

Unokahordók a pörbölyi üzemben. Fotó: a szerző felvétele.

Sokasodnak az unokahordók

Szőke Lajos 1957-ben született. Pörbölyön él. A rendszerváltás után, 1991-től, három évvel ezelőtti nyugdíjba vonulásáig, az egész országban tevékenykedő rendezvényszervező céget működtetett, bajai székhellyel. Egy fia, egy fogadott lánya és négy unokája van. Hobbija a numizmatika. Sokáig hobbiként végezte a whiskykészítést is, ami ma már a főtevékenysége. Egyhordós érleléssel kezdte, aztán jött a háromhordós korszak; a mostani keverőedényébe hathordónyi mennyiség fér. Ez egy tétel, egy minőség, egy szeszfok. Teljesen persze nem lesz egyforma a hat hordó tartalma, de közeli rokonok. Tízféle gabonával dolgozik, ezekből társít kettőt-hármat-négyet különböző arányban, s a végleges íz kialakításában a hordó fájának is szerepe van. Láthatók az üzemében úgynevezett unokahordók is. Ezeket a gyermekük születésekor tölttették meg a kuncsaftok, s ha nagykorúvá válnak, vagy megházasodnak, akkor kortyolgatják majd ki belőlük a whiskyt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában