Tévéajánló

2024.07.15. 09:15

Zenekedvelők csemegéje

Különleges csemegével kedveskedik a komolyzene kedvelőinek hétfőn este az M5 csatorna.

Teol.hu

A kép illusztráció.

Két ország kultúrájának találkozása – ezzel a céllal indult útjára Fischer Iván kezdeményezésére a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénye 2013-ban. Az Európai Hidak vendége 2023-ban Amszterdam volt, a koncert fellépője nem is lehetett volna más, mint a világ egyik vezető zenekara, az 1888-ban alakult Royal Concertgebouw Orchestra, a Királyi Concertgebouw Zenekar, mely otthonáról, a koncertteremről kapta nevét. 

Az esten a művészeti vezető, Fischer Iván vezényelt, aki több szállal kötődik a nagy múltú városhoz és a holland kultúrához. Az est műsorában két Bartók mű és Beethoven V., Sors szimfóniája szólal meg. Előadásukban különös hangsúlyt kap Bartók éppen száz éve született alkotása, a Táncszvit, melyet 1923-ban Pest-Buda egyesítésének évfordulójára komponált, és amely több nemzet zenéjének anyagából táplálkozik. Bartók első hegedűversenye egy viszonzatlan szerelem megörökítése két tételben, a szerelem lírai "ideális" képét a kiábrándulás markáns realitása követi, A szélsőséges érzelmi karaktereket felvonultató szólót Kelemen Barnabás szuggesztív előadásában halljuk. 

A koncert második részében Beethoven emblematikus szimfóniája, a népszerű "Sors" szimfónia hangzik el, melyben a hős, avagy maga a szerző a végzettel vívott harcát fogalmazza meg zenében.

MÜPA 2023 – Európai hidak: Budapest-Amszterdam, M5, 20.35

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában