Borlovagok avatása

2 órája

Az Alisca Borrend új tagjai: Miklósa Erika, Pecze Zsófia és Prantner Gergely

A szüreti felvonulás végén délután négy órára visszaérkeztek a Béla király térre a borrendek, s megkezdődött a Szekszárdi Szüreti Napok egyik legjelentősebb eseménye, az Alisca Borrend új tagjainak avatása.

Szepesi László

A jeles eseményre eljöttek az ország minden részéről, sőt, határainkon túlról is 21 borlovagrend tagjai, hogy együtt ünnepeljenek a szekszárdiakkal. 

alisca borrend, szekszárd
Fotó: Kiss Albert

A Magyar Borrendek Országos Szövetségének elnöke, Kovács Róbert köszöntötte a résztvevőket, majd elmondta, 1988-ban alakult a szövetség 13 taggal, ezek egyike volt a szekszárdi Alisca Borrend, s napjainkban a szövetségnek 48 hazai és 11 határon túli tagja van. Említette, hogy nehéz helyzetben van a borászat, mert egy nagyon nehéz időszak, egy olyan vegetáció végén vagyunk, ami példátlan volt az az elmúlt években, s ezért arra kéri a jelenlevőket, hogy azzal segítsék a borászokat, hogy fogyasztanak bort.

Ezt követően bemutatták a jelenlévő borrendeket, zászlóikat, majd meghallgatták Háry János legendáját.

Az Alisca Borlovag rend ezen az ünnepen három új tagot avatott. Mindhármuknak két feladatot kellett megoldani, felismerni, és bemutatni egy, a szőlőkben, borkészítésben hajdan használt eszközt, illetve két vörösbor közül ki kellett választani, hogy melyik az Alisca Borrend zászlós bora, a Szekszárdi Bikavér. A próbát mindegyikük hibátlanul teljesítette, így a borrend tagjai lettek.

Elsőként a Magyar Szent István-renddel kitüntetett, Kossuth-, Liszt Ferenc és Príma Primisszima díjas operaénekesnőt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, Miklósa Erikát avatták borlovaggá. Szintén a borrend tagja lett Pecze Zsófia énekeső, aki a világ legnagyobb hírű koncerttermeiben lépett fel. Harmadikként avatták a borrend tagjává a fiatal szekszárdi borászt, borász szakmérnököt, Prantner Gergelyt, aki az egyébként nagy múltú és ismert borászat fejlődésében úttörő szerepet tölt be.   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában