Szekszárdi Szüreti Napok

2 órája

Nagyszerű élményeket nyújtott szombaton a szekszárdi borünnep

Nagyszerű programokkal folytatódott szombaton a Szekszárdi Szüreti Napok gyakorlatilag hétfő óta tartó rendezvénysorozata.

Szepesi László

A Szekszárdi Szüreti Napokon szombaton délelőtt a Béla király téri színpadon a helyi csoportok bemutatóját láthatta a közönség, délután a roma és nem roma gyerekek tehetséggondozásával foglalkozó Sor Páji Pe Lulugyi egyesület, majd őket követte Őrzöm a kincsem, hagyományom című műsorával a sajátságos, a sárközivel azonos értékű, de attól szögesen eltérő szokásokat, mintákat éltető Siagárdi Hagyományőrző Egyesület.

szekszárdi szüreti napok
Fotó: Kiss Albert

A vármegyeháza kertjében egész nap a Virgonckodó játszóparkkal a gyerekeknek kedveztek, délután négytől pedig a vármegyeháza udvarán a Szekszárdi Gitárkvartett muzsikált. 

Délután háromkor kezdődött Szekszárdi Szüreti Napok legimpozánsabb, legtöbb nézőt, résztvevőt vonzó eseménye, a szüreti felvonulás. Az út szélén, járdákon sokezren nézték a felvonulókat, akik sétálva, énekelve, mások táncolva, vagy lóháton, többen járműveken, feldíszített hintókon, hagyományos szüreti kocsikon, néhányan pedig vadonatúj korszerű traktoron tették meg az idén már újra hagyományos utat. 

A Béla király térről indult a menet, a Bezerédj utcáról s kórházi kápolnánál balra fordulva mentek a hajdani Skála áruház felé. Elöl a gólyalábasok mentek, utánuk jöttek az ostorosok majd lóháton a Tereplovas Klub és a Rády József Huszárbandérium tagjai. Őket követték a Babits Kulturális Központ óriás bábjai, a szőlősgazda és gazdaasszony, majd a kisbíró és bíróné meg a jegyző és jegyzőné, ők a tavalyi, illetve tavalyelőtti szüreti napok győztes táncospárjai. A sort a város vezetői és vendégeik folytatták, majd jött a Muslinca kórus, utánuk a borrendek, hagyományőrző meg sportegyesületek, tánccsoportok tagjai, iskolák diákjai, tanárai, hallgatói. Negyvenkilenc csoport majd két és félezer résztvevővel vett részt a szüreti felvonuláson. 

Délután négykor kezdődött a Béla király téri színpadon a szekszárdi Alisca Borrend avató ünnepsége, melyre az ország minden részéről, sőt, határainkon túlról is eljöttek 21 borrend tagjai. A Szekszárdi Szüreti Napok egyik legjelentősebbnek mondható eseményén előbb Kovács Róbert, a Magyar Borrendek Országos Szövetségének elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd bemutatkoztak, bemutatták zászlóikat a máshonnan érkezett borrendeket. Ezt követte az új tagok avatása. 

A próbák teljesítését az Alisca borrend tagjának fogadta Miklósa Erikát, a Magyar Szent István-renddel kitüntetett, Kossuth-, Liszt Ferenc és Príma Primisszima díjas operaénekesnőt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a borrend új tagja lett Pecze Zsófia énekeső, aki a világ legnagyobb hírű koncerttermeiben lépett fel, s harmadikként avatták taggá a fiatal szekszárdi borászt, borász szakmérnököt, Prantner Gergelyt, aki a nagy múltú borászat fejlődésében úttörő szerepet tölt be. 

A Szekszárdi Szüreti Napok programja szombaton este egy különleges programmal folytatódik, Boban Marković Orkestar ad ugyanis hangversenyt a Béla király téri nagyszínpadon.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában