kitüntetések a megyenapon

2024.09.02. 20:10

Tolna vármegye ünnepnapja: kiválóságokat díjaztak a közgyűlésen

A hagyományokhoz híven idén is megrendezték Tolna vármegye ünnepi közgyűlését, amelyen a megye kiválóságainak munkáját ismerték el. Latorcai Csaba parlamenti államtitkár, közigazgatási és területfejlesztési miniszterhelyettes beszédében kiemelte a közösségi összefogás és a fejlesztési források jelentőségét a megye jövője szempontjából, hangsúlyozva, hogy a siker kulcsa a helyi erőforrások és a nemzeti támogatások összehangolt felhasználása.

Balogh Éva

A Szekszárdon, a Vármegyeházán tartott rendezvényen számos kiemelkedő személyiség részesült kitüntetésben a megye fejlődéséhez, kulturális örökségének ápolásához és közbiztonságának fenntartásához nyújtott kimagasló hozzájárulásáért. A kitüntető díjak átadása előtt Fehérvári Tamás, Tolna Vármegye Közgyűlésének elnöke beszédében kiemelte a megye sikeres pályázatait: „Az elmúlt időszakban sikerült jelentős forrásokat lehívnunk, amelyeket Tolna Vármegye fejlődésére fordítunk. A 2021–2027–es időszakra vonatkozóan 49,9 milliárd forintnyi forrást sikerült biztosítanunk, ami komoly előrelépést jelent a megye számára.”

Fotó: Makovics Kornél

Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere beszédében a hit erejét hangsúlyozta: „A hit ereje az, ami mindannyiunkat összeköt, és ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni a nehézségeken. Csak a hit, a közösségi értékek és a hagyományaink tisztelete révén építhetjük tovább Tolna vármegyét.” 

Latorcai Csaba parlamenti államtitkár, közigazgatási és területfejlesztési miniszterhelyettes is jelen volt az ünnepi közgyűlésen, ahol díszvendégként köszöntötte a megjelenteket. Beszédében a fejlesztési források fontosságát hangsúlyozta, aláhúzva, hogy Tolna Vármegye jövője biztos alapokon nyugszik. A pályázati pénzek és a vármegyébe érkező iparűzési adó kapcsán így fogalmazott: „ A kormány döntése értelmében, a Paksi Atomerőmű működéséből származó iparűzési adóbevétel 62,5 százaléka a vármegye településeit gazdagítja, ami újabb fejlesztési lehetőségeket nyit meg. Ebből a bevételből 3,5 milliárd forintot a vármegye településeinek támogatására használhatunk fel, ami hatalmas lendületet ad a helyi közösségek fejlődésének.”

Az ünnepi eseményen az alábbi személyek részesültek elismerésben:

Tolna Vármegye Német Önkormányzatának nívódíját az ünnepi közgyűlésen Müller György vehette át. Az elismerést Józan-Jilling Mihály, a Tolna Megyei Német Önkormányzat tiszteletbeli elnöke, valamint Féhr György, a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke adta át. A díjat Müller György a kultúra és közösségépítés terén végzett több mint húszéves áldozatos munkájáért kapta, amely során jelentősen hozzájárult a megye kulturális örökségének megőrzéséhez és továbbadásához.

Erky-Nagy Tibor, tipográfus, Babits Mihály-díjat kapott Dombóvár és Tolna vármegye múltjának, értékeinek és hagyományainak kiadványokban, arculati elemekben és kiállításokban való igényes megjelenítéséért. Baka György, környezetvédelmi szakértő, Beszédes József-díjat vehetett át az elmúlt négy évtizedben a környezettudatos gondolkodás jegyében kifejtett oktató, kutató, agrár- és környezetvédelmi tevékenységéért, valamint a civil szemléletformálásban betöltött szerepéért.

Kovács Erzsébet, Magyarkeszi polgármestere, Bezerédj István-díjjal ismerték el több mint két évtizedes áldozatos településvezetői munkájáért, közösségi szerepvállalásáért és a civil szférában végzett önzetlen tevékenységéért. Haraszti Zsolt, a Paksi FC ügyvezetője, Sipos Márton-díjat kapott a klub példaértékű és sikeres vezetéséért, sportszakmai tudásáért és elkötelezettségéért.

Végh Lajos rendőr ezredes, a Paksi Rendőrkapitányság vezetője Tolna Vármegye Közbiztonságáért kitüntetést vehetett át huzamos időn keresztül végzett magas színvonalú rendőrszakmai munkájáért, valamint a megye biztonságát szolgáló kiemelkedő tevékenységéért.

Weil Péterné Szirmai Mária intézményvezető Tolna Vármegye Közszolgálatáért díjban részesült több évtizedes kimagasló óvópedagógusi pályafutásáért és hiteles munkavégzéséért.

Regős Gábor informatikus szintén Tolna Vármegye Közszolgálatáért kitüntetést kapott több évtizedes lelkiismeretes közigazgatási munkájáért és a választások informatikai lebonyolításában végzett tevékenységéért.

Az esemény nem csupán a díjazottak méltatása miatt volt jelentős, hanem azért is, mert a beszédekben elhangzott gondolatok egyértelműen rámutattak arra, hogy Tolna vármegye nemcsak a múltjára, hanem a jövőjére is büszke lehet, hiszen a közös munka és a megyei összefogás révén a régió fejlődése biztosított.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában