Ingatlan bérbeadása

1 órája

Az albérletadót érdemes-e megspórolni?

Kapósak az albérletek Tolna vármegyében, főleg Szekszárdon, de kisebb városokban, Pakson, Bonyhádon vagy Dombóváron is megkérik az árát. Jellemzően az őszi időszak az, amikor több a kínálat, de a kereslet is. Annak néztünk utána, mire kell figyelni, amikor bérbeadunk egy lakást, garázst vagy más ingatlant. Az albérletadót érdemes-e megspórolni?!

Mauthner Ilona

Az ingatlankiadás Tolna megyében is népszerű és jövedelmező befektetés, jellemzően egy-egy lakótelepi lakásért 90 és 100 ezer forintot – Pakson kétszázezret – kérnek a tulajdonosok havonta, plusz a rezsit is a bérlőnek kell fizetnie. Amikor az ember albérletet keres, gyakran találkozik a tulajdonos részéről olyan igénnyel, hogy ne legyen hivatalosan bejelentve, mert így nem kell a bevétel után adót fizetni. De vajon, az albérletadót érdemes megspórolni?!

albérletadó,
Albérletadót fizetnie kell az ingatlan tulajdonosának, ezen nem érdemes spórolni, mert a büntetés többe kerülne. Forrás: Fotó: MW-archívum
Fotó: Huszár Gábor

Az albérletadót fizetnie kell az ingatlan tulajdonosának

Először is érdemes tisztázni, milyen jövedelemnek számít az albérlet után kapott bevétel. A személyi-jövedelmi adó szerint a bérbeadásból származó bevétel önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít. Ez azt jelenti, hogy a bérleti díj és egyéb bevételek után adózni kell. A bevételekből természetesen le lehet vonni a költségeket, és az így megmaradt nettó jövedelem képezi az adó alapját – írta a profitline.hu

Az adó mértéke idén is 15 százalékos, hasonlóan az előző évekhez. Az adó mértéke tehát a nettó jövedelem (bevétel mínusz költségek) 15 százaléka lesz.

Ez azt jelenti, ha havi 100 ezer forint a bérleti díj, akkor az éves bevétel ebből 1,2 millió forint. Nem tételes elszámolást választva így az adó összege 162 ezer forint lesz.

Milyen költségeket lehet elszámolni?

Az ingatlant bérbeadók kétféle módszer közül választhatnak, amikor a költségeiket szeretnék elszámolni:

Tételes költségelszámolás: Ebben az esetben az összes igazolt, az adott ingatlannal kapcsolatos kiadás (például: karbantartás, felújítás, biztosítás) levonható a bevételből. Fontos, hogy ezekről számlával kell rendelkezni.

Tíz százalékos költséghányad alkalmazása: Ez az egyszerűbb módszer, ahol a bevételünk 90 százaléka lesz az adó alapja, és 10 százalékot költségként automatikusan levonhatunk, anélkül, hogy bármilyen számlát kellene bemutatni.

Megszűnt a bérbeadás utáni szociális hozzájárulási adó (SZOCHO), így jövőre sem kell ezzel a teherrel számolni. Ez nagy könnyebbséget jelent azoknak, akik albérletbe adják ki ingatlanjukat, hiszen korábban ez plusz 13 százalékos költséget jelentett a jövedelem után. 

Bejelentési kötelezettség és adófizetés

Az albérletbe adás tényét és a belőle származó jövedelmet mindenképpen be kell jelenteni az adóhatóságnak. Ezt a legegyszerűbben a 23SZJA nyomtatványon lehet megtenni. Az adót negyedévente vagy évente is fizethetjük, attól függően, hogy milyen elszámolást választunk.

Ha elmulasztjuk bejelenteni a jövedelmet, akkor komoly szankciókra számíthatunk. Az adóhatóság büntetést és visszamenőleges adófizetést is kiszabhat, ami akár kamatokkal is súlyosbítható. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában