Szigorítanák az alkalmasságot

2 órája

Autóvezetés idősebb korban: Ön elvenné a jogosítványt?

Az autóvezetés sok ember számára sokkal többet jelent, mint egyszerűen eljutni valahová, sokkal inkább szabadság. Főleg abban az élethelyzetben, amikor a közösségi közlekedés már kevésbé nyújt alternatívát. Nem csoda, hogy sokan nehezen fogadják el a gondolatot, hogy az időskori autóvezetés a végéhez közeledhet.

Mauthner Ilona

Hazánkban a jelenleg érvényes szabályok szerint 50 éves kor alatt tízévente kell egészségügyi alkalmassági vizsgálatra menni annak, aki továbbra is vezetni szeretné autóját, motorját. 50 év 60 év között ez már a felére, 5 évre csökken, majd 60 és 70 év között ez háromévenkénti gyakorisággal kötelező. Egyre több szó esik arról, hogy az időskori autóvezetés mennyire biztonságos, szigorítás várható ezen a területen.

időskori autóvezetés
Időskori autóvezetés: sokszor felteszik a kérdést, Ön mikor venné el a jogosítványt tőlük?
Forrás: MW/illusztráció

Az időskori autóvezetés nem jár plusz kockázattal

Senki számára sem egyszerű megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy az egészségügyi állapota miatt már nem vezethet tovább. Még akkor is, ha ő maga érzi úgy, hogy a vezetés egyre nehezebb és rosszabb lesz, ahogy öregszik. A jogosítvány – és főleg a búcsúzás gondolata – sok érzelmet hordoz magában.

Örök vitatéma, hogy vajon milyen feltételek mellett lehet még biztonságosan autót vezetni egy bizonyos életkor után, és indokolt-e korlátozni a vezetést, ha valaki elmúlt már ennyi meg annyi éves. Nagyon sok tanulmány foglalkozik a témával itthon is és külföldön is. Ezekből idézek: Az idősek önmagukban nem jelentenek veszélyt az utakon. Az idősebb vezetők lényegesen alacsonyabb kockázatvállalási hajlandósággal rendelkeznek, mint a fiatalabbak. A kábítószer és az ittas vezetés is ritkábban okoz problémát a körükben. A sok-sok óra volán mögött részben kompenzálhatja a gyengeségeket.

Nagy a felelőssége a családnak és a háziorvosnak is

– Nem egyformán öregszünk meg, mint ahogy a fiatalabb korosztály sem egyforma, pusztán attól, hogy fiatal. Van, akinek elég 30 óra a vezetési oktatásból, van, akinek a 60 óra is kevés – mondta Magyar Lajos gépjárművezető-szakoktató. A jó vezetési képesség ugyanúgy függ az adott embertől, mint a rossz. Sajnos van, amikor az idősebb sofőr nem érzi, hogy már le kellene tenni az autóját, ezért nagy a család felelőssége, illetve a háziorvosé. A háziorvos az, akinek joga van eldönteni, hogy teljesen vagy időszakosan eltiltja-e a vezetéstől az érintett személyt. Ő ismeri az előzményeket, a betegségeit, milyen gyógyszereket szed az egyén, és azt is, hogy változott-e a szellemi állapota.

– Ugyanakkor vannak nagyon jó példák, Marcaliban szimulátorral ellenőriztük a hivatásos sofőröket, egy '42-es születésű, vagyis 82 éves férfi reakció ideje 0,5-ös, azaz kiváló volt. Minden rendben volt nála, ahogy leszállt a szimulátorról, beült a 24 tonnás járművébe, és indult külföldre egy szállítmánnyal. A válaszom tehát az, nem kell szigorúbb szabályokat hozni az idősebb sofőrök ellen, de nagy felelőssége van a háziorvosnak és a családnak abban, mikor tegye le a kocsikulcsot az érintett.

A háziorvos nem adta meg, egy másik körzeti orvos megadta

Biztosan sokan emlékeznek arra, hogy Fülöp edinburghi herceg, a néhai brit uralkodó férje 98 évesen adta vissza járművezetői engedélyét, miután 2019-ben autóbaleset részese volt. A herceg maga vezette a Land Rovert, amely felborult. Maga II. Erzsébet királynő pedig 93 éves korában határozott úgy, hogy megszívleli a biztonságára ügyelő stáb tanácsát, és legalábbis nyilvános közutakon már nem vezet. A királyi birtokok belső, a nyilvánosságtól elzárt útjain azonban továbbra is maga ült a volán mögé.

Hasonló hírek hallatán nemcsak a briteknél, más országokban, így Magyarországon is egyre több szó esik a vezetési képességek és az életkor kapcsolatáról.

– A háziorvos dönthet úgy, hogy az illető már nem alkalmas az autóvezetésre, hiszen ismeri az érintett betegségeit, körülményeit és mentális állapotát – mondta dr. Papp Zoltán szekszárdi háziorvos. Vitás esetben elküldheti szakorvoshoz is, például kardiológiára, ha szív és érrendszeri betegsége van. Az érintett másodfokon is kérhet szakvéleményt, ha nem ért egyet a háziorvosával. Sajnos volt már arra is példa, hogy az illető átjelentkezett egy másik körzeti orvoshoz, aki meghosszabította a jogosítványát. A családnak is nagy a szerepe abban, hogy tapasztalják-e, a nagypapa, nagymama már nem a régi, de mégis autót vezet.

Különösen fontos idős korban, hogy figyeljünk a gyógyszerek mellékhatásaira, és ne vezessünk olyankor, amikor fáradtságot, tompaságot vagy kábultságot okozó gyógyszert vettünk be. Emellett a látás és a hallás romlása esetén is érdemes átgondolni a vezetésre való alkalmasságot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában