TB járulék

2 órája

Ekkor érvénytelen a TAJ kártya

Sokan vannak, akik nem fizetnek társadalombiztosítási járulékot, és potyáznak mások kárára, velük a háziorvosok a praxisukban naponta találkoznak. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő múlt év végi adatai szerint 111 ezer olyan adós volt, akinek érvénytelen volt a TAJ kártyája, mert félévnél régebben tartozott az egészségügyi szolgáltatási járulékkal.

Mauthner Ilona

A tb-rendszerből kiesetteknek az állami rendszerben az orvosi ellátásért és a gyógyszerért is teljes árat kell fizetni. Az egyes beavatkozások tarifái szolgáltatónként eltérhetnek, ugyanis saját maguk szabják meg a feltételeket. Egyre többen vannak, akiknél érvénytelen a TAJ kártya, és ez elsőként a háziorvosoknál csapódik le.

Egészségügyi szolgáltatást ingyen, csak az érvényes TAJ kártya tulajdonos veheti igénybe.A biztosítás megszűnése után még 45 napig passzív ellátásra jogosult az érintett
Egészségügyi szolgáltatást ingyen csak az érvényes TAJ kártya tulajdonos veheti igénybe. A biztosítás megszűnése után még 45 napig passzív ellátásra jogosult az érintett 
Fotó: Mártonfai /  Forrás: Tolnai Népújság

Érvénytelen a TAJ kártya, egyre több van belőlük

– Szólunk, hogy nincs biztosítása, a jogviszony ellenőrző rendszer ugyanis jelzi ezt, mondta dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos. Sajnos egyre gyakrabban jön be a rendelőbe ilyen beteg. Én nem szoktam pénzt kérni a vizsgálatért, de a gyógyszert csak teljes áron írhatom fel. Akkor van nagyobb baj, ha több szakorvosi vizsgálatra kellene elküldeni a beteget, mert súlyosabb az állapota. A sürgősségi ellátást senkitől nem tagadják meg, sőt a laboratóriumi vizsgálatot is elvégzik, de annak eredményét csak akkor kapja meg az érintett, ha legalább három havi biztosítási díjat befizet.

Sajnos vannak, akik azért nem biztosítottak, mert feketén alkalmazzák őket. Nekik saját maguk után kellene fizetniük a tb-járulékot, de vannak, akiknek erre sincs pénzük, így ők a társadalom peremére szorulnak – tette hozzá a doktornő.

Több szakrendelőben nem annyira nagyvonalúak az orvosok, hogy lemondanak a vizsgálat költségéről, ez jellemzően 8-10 ezer forint. Ha kéri a beteg az ellátást, számlát is kap róla.

A hajléktalanok, szociálisan rászorulók ellátása rendezett

A nagyon szegények, hajléktalanok, a szociálisan rászorulók ellátása rendezett. Például, ha egy hajléktalan bejelentkezik egy gondozó központba – hajléktalan szállóba – akkor ott kaphat igazolást a térítésmentes ellátáshoz. Az önkormányzatok szintén adhatnak ki igazolást, amellyel szintén igénybe vehető az egészségügyi szolgáltatás.

Augusztus 1-től él a társadalombiztosítási ellátásokat és az ellátások fedezetét szabályozó új jogszabály, hívta fel a figyelmet a hitelfórum.hu. A fontosabb változások között van többek között a hátralék miatti TAJ kártya inaktiválása. Ez azt jelenti, ha a magánszemély egészségbiztosítási hátraléka egy meghatározott szintet meghalad, akkor a magánszemély TAJ kártyáját inaktiválják, azaz érvénytelenné válik.

Az érvénytelenné vált TAJ kártyával pedig nem lehet térítésmentes egészségügyi szolgáltatást igénybe venni, egészen addig, amíg nem rendezik a fennálló tartozást visszamenőlegesen is.

A legutóbbi módosítási javaslat pedig a TAJ kártya érvénytelenítését kiváltó hátralék megfizetésének mértékét 3 hónapról 6 havira emelné.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában