Kiemelkedően szerepelt Szardínián

2 órája

Az Európa-bajnokság legjobbjai közé került a váraljai lovas

Szösz Csenge junior pályafutásának méltó befejezéseként a magyar távlovas sport újabb kiemelkedő eredményét érte el. Csengének köszönhetően tíz év után ismét magyar lovas került az Európa-bajnokság legjobbjai közé.

Farkas Eszter

A magyar különítmény öt ló-lovas párossal indult az Európa-bajnokságon, amely szeptember végén zajlott. Az esemény különleges jelentőséggel bírt, hiszen ez volt Szösz Csenge utolsó megmérettetése a junior korosztályban. A verseny nehéz terepviszonyai és a homokos talaj azonban nem jelentettek akadályt sem neki, sem lovának, Borókának. Csenge és a ló szoros kapcsolatban vannak egymással, ami kivételes teljesítményt eredményezett ezen a magas színvonalú viadalon.

Csenge és Boróka az Európa-bajnokságon
Csenge és Boróka az Európa-bajnokságon
Fotó: Beküldött fotó

A százhúsz kilométert három szakaszra osztották, és a mezőny reggel hét órakor rajtolt. A junior távlovas világbajnokság egyik legkeményebb megpróbáltatásának számít ez a táv, ahol a 14 és 21 év közötti fiatal versenyzők mérhetik össze tudásukat. Csenge szerint Boróka végig rendkívül aktív és motivált volt, ami nagyban hozzájárult a sikerhez. 

– Boróka hihetetlen energiával vágott neki a távnak, amit cirka hat óra alatt tettünk meg – mondta Csenge a verseny után. A harmadik kört szándékosan lassabban vittük végig, mivel ez volt a legnehezebb mind közül, itt sokan ki is estek.

Csenge és Boróka hasítottak az Európa-bajnokságon

A szardíniai Arborea tengerpartján rendezett Európa-bajnokságon a váraljai fiatal és hűséges lova, Boróka, a százhúsz kilométeres versenyt végül a kilencedik helyen zárták. Az eredmény még lenyűgözőbb, ha figyelembe vesszük, hogy Európa legjobb távlovasai vettek részt a versenyen, akik közül sokan nemzetközi tréningekből és lovardákból érkeztek. Csenge és Boróka hazai tréninggel állták a sarat, és ezzel méltán vívták ki az elismerést mind itthon, mind külföldön.

A verseny kemény felkészülést és tökéletes összhangot követelt a ló és lovas között. Csenge és Boróka kapcsolata éppen ezt a harmóniát testesítette meg, hiszen minden egyes kilométer során bebizonyították, hogy a sportban a kitartás és a kölcsönös bizalom az igazi siker kulcsa. 

Csenge és Boróka tíz év után első magyarként került Európa top 10 legjobb lovasa közé
Csenge és Boróka tíz év után első magyarként került Európa top 10 legjobb lovasa közé
Fotó: Beküldött fotó

– Korábban, 2019-ben a Világbajnokságon vettem részt, ez volt az első Európa-bajnokság, amin kipróbálhattam magam. Édesapám foglalkozik a lovainkkal, és testvérem Szösz Letícia is versenyzik, illetve jelenleg az Egyesült Arab Emírségekben foglalkozik lovakkal, így mondhatjuk, hogy lovas család vagyunk – nyilatkozta Csenge.

Csenge bebizonyította, hogy helye van az európai távlovas sport elitjében, a lovaglást természetesen továbbra is folytatja, és felnőtt kategóriában is indulni szeretne a jövőben. Ez az eredmény pedig nemcsak számára, hanem a magyar távlovas sport számára is mérföldkövet jelent, hiszen a fiatalok körében egyre népszerűbbé válik ez a különleges sportág.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában