Léleképítő

1 órája

Mesterséges intelligencia: elveheti a munkánkat?

Ismét különleges témakörrel várta a Léleképítő sorozat a közönséget. Ez alkalommal a mesterséges intelligencia világába tekinthettek az érdeklődők. Földi István programozó tartott előadást, majd gyakorlati bemutatót.

Szeri Árpád

Mesterséges intelligencia és Léleképítő. Nem lenne könnyű feladat kapcsolatot találni egy gépi program megnyilvánulása, illetve az emberi értékrendet erősítő rendezvény lényege között. Dr. Tóth Csaba Attila, a sorozat házigazdája utalt is erre a dilemmára a sorozat legutóbbi, hétfői állomásán, mely a szokásos helyszínen, a Szekszárdi Garay János Gimnázium dísztermében fogadta a közönséget.

Mesterséges intelligencia
Földi István és dr. Tóth Csaba Attila a Léleképítőn, ahol a mesterséges intelligencia került terítékre
Fotó: Mártonfai Dénes

Elmenekülni sem tudunk előle

Földi István programozó előadásában a mesterséges intelligencia témakörébe engedett betekintést, hangsúlyozva, hogy még fejlődése elején jár a számítógép-tudomány ezen ágazata. Viszont – idézzük ismét dr. Tóth Csaba Attilát – aki ebből kimarad, az lemarad, és módfelett fontos lenne elsajátítani azt, hogy miként fordíthatjuk javunkra a mesterséges intelligenciát. Ez a szempont indokolja azt, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával zajló Léleképítő foglalkozik ezzel a témakörrel, egy vitathatatlan szakember meghívásával.

A házigazda gondolatához kapcsolódva Földi István kijelentette, hogy manapság már elmenekülni sem lehet a mesterséges intelligencia, mint életünket befolyásoló jelenség elől. Ráadásul ezen a téren igen gyors ütemű fejlődés várható. Az alapot, a kiindulási helyzetet az emberi agy jelentette. A tudósok azt tanulmányozva alkották meg az úgynevezett mesterséges neuront, ami hálózatot alkotva fogad információkat és azok alapján – sok-sok példa befogadásával – képes a tanulásra és a döntésre is.

Mesterséges intelligencia: meg is szólal

Földi István több, vetített képes példával illusztrálta, hogy mit tud manapság a mesterséges intelligencia. Egyebek mellett alkalmas idegen nyelvű szövegek fordítására, tudományos jelenségek definiálására, az élethűséget szinte tökéletesen visszaadó fotók vagy videók készítésére. Mindezt azonnal és ha szükséges, egy megjelölt nyelven szinte kifogástalanul megszólalva. Ugyancsak képes egyetlen megadott mondat és megadott szempontok alapján nemcsak értelmes, de egyenesen lírai ihletettségű dalszöveget létrehozni és hozzá slágerzenét komponálni. A bejátszott szerzemények hallatán azt is hihettük volna, hogy a legprofibb hazai szövegírók és zenészek alkották, még azzal együtt is, hogy mindkét dal első sorában erős akcentus érezhető.   

A mesterséges intelligencia immár egy új és lenyűgöző, de nem minden veszélytől mentes világot nyit az emberek számára. Földi István szóba hozta azt a félelmet, mely szerint rengeteg ember munkáját feleslegessé teszi. Erre a felvetésre úgy válaszolt, hogy valójában nem a mesterséges intelligencia veszi el a munkát, hanem az, aki tudja kezelni a mesterséges intelligenciát. Attól is óvott, hogy a ChatGPT-vel folytatott párbeszédkor – mert már ez sem különlegesség – emberi tulajdonságokkal, szándékokkal ruházzuk fel a hang „gazdáját”. Ám a hang „gazdája” egy gép, ami nem gondol semmit, ellenben azt a választ állítja össze, amit a legjobbnak tart a rendelkezésére álló példatárából.

Női hang adott összefoglalást

Az előadó biztosra vette, hogy a mesterséges intelligenciát rossz dolgokra is fel fogják használni. Ebben, sajnos, nincs semmi különlegesség, hiszen az emberiség, ha úgy adódott, gyakorlatilag bármit képes volt rossz dologra használni. Mindennek tudatában nincs más megoldás, mint odafigyelni és kezelni ezt a jelenséget.

Földi István végezetül ott helyben munkára fogta a mesterséges intelligenciát.  Azt az utasítást adta a gépnek, hogy mutassa be a Léleképítő sorozatot az érdeklődőknek. És lám, a ChatGPT némi „gondolkodás” után búgó női hangon megszólalt és így kezdte: „A szekszárdi Léleképítő egy olyan kezdeményezés, amelynek célja, hogy előadások és beszélgetések segítségével hozzájáruljon a résztvevők személyiségfejlődéséhez, önismeretéhez és lelki egészségéhez. A programsorozat rendszeresen kínál olyan témákat, amelyek a mindennapi élet kihívásaival, kapcsolatainkkal, önmagunk megismerésével és a személyes fejlődéssel kapcsolatosak.”

A fenti rövid idézet csak kisebb része az egésznek, az eredeti jóval hosszabb ,és miután a lényeget fogalmazta meg, dr. Tóth Csaba Attila a lenyűgöző jelzővel méltatta a maradéktalanul helytálló összegzést. A beszélgetés ezután, immár szűkebb körben Harcon, a Diófa csárdában, Nagy Lajos szívélyes vendéglátása közepette folytatódott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában