Harc a vadkárok ellen

2 órája

Ne rémüljön meg a nagy durranásoktól! Mutatjuk mi okozza!

Szekszárdon és környékén az Aranyfürt Vadásztársaság több alkalommal tart társas vadászatot az év végéig. A vadászatok célja a nagyvadak és apróvadak ritkítása, hogy csökkentsék a lakott területeken okozott vadkárokat. A galériaerdőkben és mezőgazdasági földeken a vadállomány megnövekedett jelenléte már komoly károkat okoz.

Bencze Péter

A Szekszárdi Aranyfürt Vadásztársaság az év végéig folytatja a vadállomány ritkítását a város környéki erdőkben és mezőgazdasági területeken. A vadászatok célja, hogy megfékezzék a vadkárokat, melyek az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a helyi kiskertekben és földeken. A terelővadászatok során nagyvadak (disznó, szarvas) és apróvadak (nyúl, fácán) állományát ritkítják, ezáltal biztosítva a vadak okozta károk csökkentését a lakott területeken.

A vadkárok enyhítése céljából szervezett terelővadászatoknak komoly hagyományuk van Szekszárdon
A vadkárok enyhítése céljából szervezett terelővadászatoknak komoly hagyományuk van Szekszárdon
Fotó: Makovics  Kornél

A vadászatokat Mihályka Tibor hivatásos vadász vezeti, és a vadászatok pontos időpontjait és helyszíneit előre meghatározták. A következő hónapokban több alkalommal kerül sor vadászatokra, amelyek november 2-án kezdődnek és egészen 2025. január 25-ig tartanak. Az események pontos helyszínei között megtalálhatók a város környéki galériaerdők, mint az Ózsáki nyaras, a Sármező vagy a Kálvária térsége.

A vadásztársaság arra kéri a lakosságot, hogy a meghirdetett napokon legyenek körültekintőek és türelemmel viseljék a vadászatokkal járó kellemetlenségeket. A vadászatok reggel 8 órakor kezdődnek, és minden esetben előre megjelölt találkozási pontokon lehet csatlakozni.

A tervezett vadászatok részletes időpontjai és helyszínei az alábbiak szerint alakulnak:
- 2024. november 2., szombat: Apróvad vadászat – Ózsáki nyaras, Piócás, Keselyűsi nyaras
- 2024. november 9., szombat: Nagyvad vadászat – Kálvária, Ivánvölgy és környéke
- 2024. november 10., vasárnap: Apróvad vadászat – Sármező, Soványtelek
- További vadászatok: egészen 2025. január 25-ig, minden szombaton és vasárnap.

A vadásztársaság hangsúlyozza, hogy a vadállomány ritkítása nemcsak a vadkárok mérséklését szolgálja, hanem a helyi lakosság biztonságát is növeli.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában