TV-ajánló

2024.10.05. 06:19

Madarak támadtak a kisváros lakóira

A Madarak máig az egyik leghatásosabb film.

Révészné Hanol Erzsébet

A kép illusztráció.

Fotó: brizmaker

Úgy tudni, Alfred Hitchcock jelentős összeget szánt Madarak című filmjének költségvetéséből mechanikusan mozgó műmadarakra, illetve valódi szárnyasok is feltűntek benne, ugyanis 3200 szárnyast is szerepeltetett. És megesett, hogy a film női főszereplőjét, Tippi Hedrent valóban madártámadás érte, amelyre a színésznő nem volt felkészülve. Nem csoda, hogy később pokoliként jellemezte a forgatást, ráadásul közismert, hogy Hitchcock-kal egyébként sem volt könnyű együtt dolgozni.

Mindebből azonban egy olyan film kerekedett, amely 1968-as bemutatója óta máig nagy hatást gyakorol a nézőkre. Még úgy is, hogy a modern technikán nevelkedett fiatal nézők más látványvilághoz vannak szokva.

A történet úgy kezdődik, hogy Mitch Brenner papagájokat akar venni ajándékba a húgának. Az állatkereskedésben megismerkedik a gyönyörű, felsőbb körökből származó Melanie-val, aki a véletlen találkozás hatására elhatározza, hogy megkeresi a férfit, ezért útnak indul Bodega Baybe. Amint megérkezik, megtámadja őt egy sirály. Ezután megtalálja Brenner otthonát, és megismerkedik a férfi zsarnoki természetű édesanyjával. Másnap a madarak megsebesítenek néhány gyereket. Valamilyen titokzatos oknál fogva a sirályok, verebek és hollók nagyon agresszíven kezdenek viselkedni. Elkezdődik a harc a túlélésért.

A film befejezése sokáig a készítők számára is rejtély volt, és Hitchcock állítólag több alternatívát is leforgatott.

Madarak, FilmCafe, szombat, 22.50

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában