Nem tabu

2 órája

Mindenszentek közeledtével elfogadtatják a halált

Közeleg a Halloween, hiszen október harmincegyedike hamarosan beköszönt, majd a Mindenszentek, november elsején, pénteken, aztán a Halottak Napja, november másodikán, szombaton.

Brunner Mónika

A halottak napja közeledtével új kampányt indítottak a temetkezési szolgáltatók a 2024-es évben. A halál nem tabu elnevezéssel próbálnak szemléletet formálni, számol be erről a Dunaújvárosi Hírportál. 

Mindenszentek közeledtével elfogadtatják a halált
Mindenszentek a szekszárdi alsóvárosi temetőben (Fotó: Mártonfai Dénes)

A magyar temetkezéssel foglalkozó szervezetek álláspontja, hogy a legnagyobb probléma a halál tagadásával és nem elfogadásával kapcsolatos. El kell tehát fogadni az alábbiakat: az emberi élet természetes és elkerülhetetlen része a halál és ahhoz kapcsolódóan az utolsó búcsú, vagyis a végtisztesség adása. Az utolsó búcsú lehetőséget ad arra, hogy méltó módon emlékezzünk meg a szeretett elhunytról, megosszuk az emlékeket, és megköszönjük az általa hagyott örökséget, teret adjunk az emlékezésnek és az elengedésnek, ezzel segítve a gyász feldolgozását. És teljesítsük mindezzel az elhunyt utolsó kívánságát. 

A temetkezési szolgáltatók tapasztalata az, hogy általában hetven éves kor fölött szeretné az ember biztonsággal tudni, hogy mikor eltávozik a földi létből, a földi mivolta hogyan intéződik a továbbiakban, milyen szertartása lesz? A hozzátartozóknak rengeteg olyan döntést kell hozni, ami nagyon nehéz, ha ezt előre nem beszélik meg a távozni készülővel. A beszélgetéshez jó alkalmat teremtenek a közelgő ünnepek. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában