Kitüntetés

2 órája

Sokoldalú vezető áll a Paksi Rendőrkapitányság élén

Tolna Vármegye Közbiztonságáért kitüntetést vehetett át nemrégiben Végh Lajos rendőr ezredes, a Paksi Rendőrkapitányság vezetője. Hivatásról, a városról, szabadidőről beszélgettünk vele.

Révészné Hanol Erzsébet

Huzamos időn keresztül végzett magas színvonalú rendőrszakmai munkájáért, valamint a vármegye biztonságát szolgáló kiemelkedő tevékenységéért Tolna Vármegye Közbiztonságáért kitüntetést vehetett át nemrégiben Végh Lajos rendőr ezredes, a Paksi Rendőrkapitányság vezetője. Azt mondta, meglepte az elismerés. Szabadságáról visszatérve várta őt Fehérvári Tamás, a vármegyei közgyűlés elnökének levele, amelyben a döntésről tájékoztatták, és ezúton is köszönetét fejezte ki azért, hogy méltónak találták rá, illetve Szabó Csaba rendőr dandártábornoknak, Tolna vármegye rendőrfőkapitányának is hálás, amiért felterjesztette.

Végh Lajos a Vármegyenapon vehette át az elismerést
Forrás: TVMRFK

Határőrként tetszett meg neki a rendőri hivatás

Az, hogy Végh Lajos a rendőri pályát választja, csak a középiskola elvégzése után dőlt el. Mezőgazdasági szakiskolába járt, majd az érettségi után Drávaszabolcson volt határőr. Ez idő alatt többször látott el közös szolgálatot a helyi körzeti megbízottal, és megtetszett neki a rendőri hivatás. Őrmesterként szerelt fel a Szekszárdi Rendőrkapitányság Járőr Alosztályán 1991-ben, majd többféle képzés elvégzését követően a bűnügyi osztály vizsgálati alosztályára került, ahol közelebbről is megismerkedett a bűnügyi területtel. Ott szolgált 1998-ig, aztán a Dombóvári Rendőrkapitányságra került, ahol hét évet töltött bűnügyi osztályvezetőként. Innen 2006-ban ismét Szekszárdra vezetett az útja. Előbb a megyei főkapitányságra, majd 2007-ben a Szekszárdi Rendőrkapitányságra, ott a vizsgálati osztályt vezette. Aztán megint szülővárosa, Dombóvár lett az állomás, miután 2013-ban kinevezték rendőrkapitánnyá.

Készülnek Paks II-re

Aztán megszakadt a vármegyeszékhely és a Dombóvár közötti helyszínváltoztatás: 2020-ban a Paksi Rendőrkapitányság vezetője lett. – Biztonságos, élhető települések tartoznak a működési területünkhöz, és minden kollégám azon dolgozik, hogy ezt a nyugalmat megőrizzék a lakosság számára – hangsúlyozta az ezredes. Adódik a kérdés, hogy Paks II építése mennyiben ró plusz terhet a rendőrségre? A kapitány ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy részt vesznek minden, a témában tartott egyeztetésen, és készülnek rá, hogy a következő években megnő a munkavállalók száma a városban. Ahogy a létszám emelkedik, úgy hárul egyre több feladat a rendőrségre is. Végh Lajos elsősorban a közlekedés terén vár több feladatot, illetve arra számít, hogy a külföldi munkaerő megjelenése új kommunikációs kihívást jelent a kollégáknak. Ugyanakkor a kapitányság dolgozói közül többen beszélnek valamilyen idegen nyelvet, és a beruházótól is kapnak tolmács segítséget. Rendszeres kihívást jelenleg a Paksi FC kiemelt hazai és nemzetközi mérkőzéseinek biztosítása jelenti. Ilyenkor nagyszámú szurkoló érkezik a városba, és ez a hétköznapiaktól nagyban eltérő helyzetet eredményez a stadion környékén – tette hozzá.

Paks és környékének közbiztonságára nem lehet panasz, a kapitány úgy látja, rendőrként soha nem lehetnek elégedettek. Az elmúlt időszakban komoly sikereket tudtak elérni országos kiterjedésű ügyek felderítésében, valamint minden esetben elfogták azokat az elkövetőket, akik kiemelt, a lakosság szubjektív biztonságérzetét nagyban befolyásoló bűncselekményt követtek el.

Dalszöveget is jegyez

Végh Lajos vezetői alapelvei közé tartozik a tisztelet és a bizalom, ugyanakkor a humánumot is elvárja. Azt vallja, hogy vezetőként ismerni kell a beosztottak problémáit. – Függetlenül a beosztástól, érző lélek lakozik a munkatársakban – mondta, hozzátéve, hogy bár az élet árnyékos oldalán dolgoznak, mindenkinek szüksége van napfényre. Több kollégája valamilyen művészeti tevékenységben találja ezt meg. Sőt, őmaga is, ugyanis időnként versbe foglalja gondolatait. Elárulta, hogy már fiatalon foglalkoztatta az írás, de később nem szentelt ennek időt. Ám emlékezett erre az affinitására az egyik gyerekkori barátja, Takács Zoltán, a Blues Travel Band gitárosa, és ő kérte fel dalszövegírásra. – Hobon, az EDDA-n, a P. Mobilon, a Karthagon nőttem fel, ebből próbáltam merítkezni, és végül ebből született meg a Rose Blues című szerzemény – idézte fel Végh Lajos. A dalhoz videoklipet is forgattak a Bodri Birtokon Kindl Gábor rendezésében.

Ez is mutatja személyisége sokrétűségét, így amellett, hogy rendőri munkáját teljes szakmai elhivatottsággal végzi, ez is garanciát jelent arra, hogy az egyensúlyt hosszú távon képes fenntartani és a jövő kihívásait mindig megújulva képes fogadni és kezelni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában