hulladékleadás

17 órája

Szemét mindenütt – Meddig tűrjük még?

Miközben egyre több helyen bukkan fel illegális hulladék, a helyi lakosok egymásnak esnek a vitákban. De mit lehet tenni a növekvő hulladékprobléma ellen? Tolna vármegyében négy városban is évek óta rendelkezésre állnak a hulladékudvarok, amelyek megoldást nyújtanak a szemét helyes elhelyezésére, és mégis, sokan használják a mai napig a természetet szemétlerakónak

Balogh Éva

Tolna vármegye egyre súlyosbodó szemétproblémákkal küzd, és a hulladékudvarok, amelyek Szekszárdon, Bátaszéken, Szedresben és Tolnán állnak rendelkezésre, sem tudják megfékezni az illegális hulladéklerakók számának növekedését. A Csörge-tó környéke például folyamatos harctérré vált a szemetelők és a helyi hatóságok között, az Alisca Terra Nkft. munkatársai nap mint nap küzdenek az illegálisan lerakott hulladék eltávolításával. A helyiek által kedvelt kirándulóhely folyamatosan megújul, mégis naponta szembesülnek az újabb és újabb szemetelésekkel, erről kollégánk készített riportot

hulladéklerakó
A Csörge-tónál is folyamatos a küzdelem az illegális szemetelőkkel (fotó: Bencze Péter)

Simontornya példája: Biomassza és építési-bontási hulladék hasznosító telep

A Csörge-tó azonban nem egyedi az illegális hulladéklerakás szempontjából. Simontornyán például a helyiek interneten megjelent felháborodása és parázs vitái egyre több jelzést eredményeznek. Torma József, a város polgármestere, évtizedek óta küzd a közterületi szeméttel, de ahogy ő maga is elmondta: „Az emberi igénytelenséget nehéz legyűrni.” Az illegális hulladéklerakás kapcsán heves viták dúlnak a közösségi médiában, ahol sokan egymás etnikai, társadalmi hovatartozását hibáztatják a problémákért. 

Torma József polgármester egy korábbi esetet említett, amikor egy tehetős vállalkozó éppen szemetet rakott le illegálisan, de pénzzel próbálta megoldani a helyzetet, amikor rajtakapták. Ez az eset is mutatja, hogy a szemetelés nem a társadalmi státusztól, hanem az egyéni felelősségtől függ. A helyi kommentháborúkból az derül ki, hogy a lakosok többsége tehetetlennek érzi magát, és frusztrációjukat egymáson vezetik le. „Nyilvános megszégyenítés lehetne a leghatásosabb visszatartó erő” – írta az egyik hozzászóló, utalva arra, hogy a bírságolás gyakran nem elégséges megoldás.

A város most egy biomassza és építési-bontási hulladék hasznosító telepet létesített a volt bőrgyári iparterületen. A 2021-ben megkezdett projektről bővebben írtunk korábban. Az új létesítmény nemcsak helyi munkalehetőséget teremt, hanem elősegíti a környezetbarát hulladékkezelést is. A komposztálási technológiával előállított virágföldet a tervek szerint visszajuttatják a kereskedelmi forgalomba, míg az építési törmelékből előállított másodnyersanyagot helyben használják fel, például útépítési és tereprendezési munkákhoz.

biomassza
A város hasznosítja majd a komposztot. Fotó: Nadasi Martin

Veszélyes hulladék: Egy probléma, ami nemcsak környezetkárosító, hanem értékes is lehet

A hulladékudvarok kiemelt figyelmet fordítanak a veszélyes hulladékok, például akkumulátorok, festékek és elektronikai hulladékok szakszerű kezelésére. A gépjármű- akkumulátorok például nemcsak veszélyforrást jelentenek, hanem értékes nyersanyagokat is tartalmaznak. Az akkumulátorokat tehát először szakszerűen feldolgozzák, az abban található fémeket és műanyagokat újrahasznosítják, miközben a savas komponenseket közömbösítik. Egy 13 kilogrammos akkumulátorból 7 kilogramm fémólmot és 3 kiló műanyagot lehet visszanyerni, miközben a savas komponenseket közömbösítik.  Az Inter-Metal Recycling Kft. például az országban öt helyen, közöttük Szekszárdon is átveszi az akkumulátorokat és fémhulladékokat. Az elektronikai hulladék, mint például a régi tévék, hűtők vagy számítógépek szintén jelentős mennyiségű ritka-fémmel rendelkezik, amit a hulladékudvarok szakszerűen újrahasznosítanak. Az ilyen hulladék a helyes kezelés révén visszakerül az ipari körforgásba. Szekszárdon elektronikai hulladékot a KT-Dinamic Nonprofit Kft. is fogad térítésmentesen, kivéve a képcsöves berendezéseket és veszélyes hulladékot.

Milyen hulladékot lehet leadni a szekszárdi és környékbeli hulladékudvarokban?

A hulladékudvarok különféle hulladékot fogadnak. Ezek között megtalálhatók a háztartási és speciális hulladék is. Szekszárdon, Bátaszéken, Tolnán és Szedresben a helyi lakosok ingyenesen helyezhetik el a következő hulladékot:

  • Papír és karton: újságok, kartoncsomagolások.
  • Műanyagok: PET-palackok, műanyag fóliák, tiszta hungarocell.
  • Fém: háztartási fémek, például konzervdobozok, fém csomagolások.
  • Üveg: üvegedények, italos üvegek.
  • Zöldhulladék: fűnyesedék, ágak, lomb.
  • Építési-bontási hulladék: beton, tégla, csempe kisebb mennyiségben.
  • Lomhulladék: régi bútorok, háztartási cikkek.

A hulladékudvarok kiemelt figyelmet fordítanak a veszélyes hulladék átvételére, amelyek közé tartoznak az akkumulátorok, elektronikai hulladék, festékek, vegyszerek és használt sütőolaj. Ezeket külön gyűjtik és kezelik, hogy minimalizálják a környezetre gyakorolt negatív hatásukat. 

Digitális eszközök a szemetelők ellen: hulladékvadász applikációk

Manapság egy okostelefon és internetkapcsolat is elég ahhoz, hogy valaki „hulladékkommandóssá” váljon. Több olyan weboldal és applikáció létezik, ahol be lehet jelenteni az illegális hulladéklerakókat. Az egyik legsikeresebb ilyen platform a „Hulladékvadász” applikáció, amely négy év alatt több mint 2200 bejelentést fogadott, és több ezer illegális hulladéklerakót sikerült felszámolni a segítségével. A Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány által kifejlesztett applikáció jól példázza, hogy a civilek és hatóságok összefogása hatékony lehet a szemetelés elleni küzdelemben.

Ahogy a Csörge-tó és Simontornya példái is mutatják, a környezetvédelem nem csupán a hatóságok feladata. A lakosok, vállalkozók és minden érintett közösségi szereplő felelőssége is, hogy megállítsák az illegális hulladéklerakást. A hulladékudvarok, a technológiai megoldások és a közösségi erőfeszítések mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a jövőben tisztább és fenntarthatóbb környezetet teremtsünk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában