Felfedezés

2024.09.05. 10:41

Nem kell aggódni a törökfürdő miatt, inkább örüljünk neki!

Teol.hu

A szekszárdi múzeum munkatársai kivonultak egy tolnai ház alapjához, ahol egy török fürdő alapzatát tárták fel. Fotó: Makovics Kornél

A napokban írtunk a szenzációs felfedezésről: Megtalálták az egykori törökfürdőt Tolnán.

Ódor János, a Wosinsky Mór Múzeum igazgatója tett közzé egy posztot ezzel kapcsolatban a közösségi médiában:

„Tisztelt Érdeklődők, elsősorban tolnai lakosok! Tegnap aggódó posztok jelentek meg a közösségi oldalon, miszerint a tolnai újonnan felfedezett törökfürdő esetleges és távlatos hasznosítása a helyben élők lakhatását ellehetetlenítené. A kedélyek megnyugtatására született ez a közlemény.

A Malom utca Duna felőli végén előbukkant török fürdő Tolna jelenleg legrégibb ismert, álló falakkal rendelkező épülete. 1570 körül építették és 1820-ban még állt. Jelentősége ritkaságában rejlik és abban, hogy nagyon jó állapotban maradtak meg részei. Jelen tudásunk szerint négy telken találhatóak meg a maradványai, ezekből három lakatlan. Folynak a szakértői vizsgálatok, hogy a lehető legjobb javaslatot tegyék meg a régész-műemlékes kollégák az egykori épület falainak megőrzése érdekében és egyúttal felmérik, hogy milyen lépéseket szükséges tenni az esetleges bemutathatósága miatt, valamint  hogyan lenne érdemes kezelni a maradványokat. Tolna gazdag múltjának megőrzése és jobb megismerése közös érdekünk. A jelenleg folyó kutatás természetesen nem kíván senkit sem gátolni a tulajdoni jogok gyakorlásában. Kérjük az érintettek türelmét és megértését.” – írta Ódor János.

Dr. Vizi Márta, a Wosinsky Mór Múzeum régész főmuzeológusa hozzászólt:

„Egy fantasztikus, különleges lelet került elő a településen. Egyedülálló fürdő a fellelt maradványok nagysága, épsége miatt a Dél-Dunántúlon. A tolnaiak számára különleges esély lehet egy kulturális látványosságra, amely a meglévőket is bőven kiegészíti. Nagyon remélem, sikerül megfelelő megoldást találni ennek az unikális emléknek a megtartására.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában